- 5 jajek ( rozmiar L )
- 1 budyń waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1 budyń czekoladowy
- 1 szk śmietany 30%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szk cukru
- 1 szk mąki pszennej typ 500
- cukier puder do posypania
- czytaj więcej
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 1/3 mieszanki przełożyć do
innego naczynia. Do większej porcji mąki przesiać budyń waniliowy i
śmietankowy, a do mniejszej budyń czekoladowy. Białka oddzielić od
żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. 1/3 masy jajecznej
przełożyć do innej miski. Do większej części masy miksując dodawać na
przemian jasną mieszankę budyniową i śmietanę. 1/3 śmietany zostawić do
drugiej masy. Gdy jasna masa jest gotowa miksując drugą masę dodać
śmietanę i ciemną mieszankę i wymieszać na gładkie ciasto.
Białka ubić
na sztywno i 1/3 piany dodać do ciemnej masy a resztę do jasnej i bardzo
delikatnie szpatułką połączyć każdą masę osobno z pianą. Formę do babki
wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jasną
zostawiając trochę do wylania na górę. Następnie koliście wyłożyć
ciemną masę zostawiając jasny środek i na koniec wyłożyć także koliście
resztę masy jasnej.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na
40-45 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona.
Jeśli patyczek jest wilgotny piec babkę jeszcze 5 minut. Babkę po
upieczeniu wyjąć z formy i po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. (
proporcje babki są na małą formę, a zamiast budyniu waniliowego i
śmietankowego można użyć dwa takie same )
Takiej baby jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie :))
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Ewo :)
OdpowiedzUsuń