czwartek, 28 marca 2013

Marmurkowa babka budyniowa

                 Przed świętami robię eksperymenty i piekę różne babki. I przyznam szczerze, że mam dylemat którą z nich wybrać i upiec na Święta. Każda babka jest smaczna i ma w sobie to coś. Babkę ze słodką śmietaną i budyniem piekłam pierwszy raz i jest smaczna. Tak więc będzie gościła u mnie nie tylko w święta.

  • 5 jajek ( rozmiar L )
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 szk śmietany 30%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk cukru
  • 1 szk mąki pszennej typ 500
  • cukier puder do posypania
  • czytaj więcej
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 1/3 mieszanki przełożyć do innego naczynia. Do większej porcji mąki przesiać budyń waniliowy i śmietankowy, a do mniejszej budyń czekoladowy. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. 1/3 masy jajecznej przełożyć do innej miski. Do większej części masy miksując dodawać na przemian jasną mieszankę budyniową i śmietanę. 1/3 śmietany zostawić do drugiej masy. Gdy jasna masa jest gotowa miksując drugą masę dodać śmietanę i ciemną mieszankę i wymieszać na gładkie ciasto. 

Białka ubić na sztywno i 1/3 piany dodać do ciemnej masy a resztę do jasnej i bardzo delikatnie szpatułką połączyć każdą masę osobno z pianą. Formę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jasną zostawiając trochę do wylania na górę. Następnie koliście wyłożyć ciemną masę zostawiając jasny środek i na koniec wyłożyć także koliście resztę masy jasnej. 

Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40-45 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Jeśli patyczek jest wilgotny piec babkę jeszcze 5 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. ( proporcje babki są na małą formę, a zamiast budyniu waniliowego i śmietankowego można użyć dwa takie same )


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.