czwartek, 18 kwietnia 2013

Babeczki jagodowo cytrynowe

                       Jagody i cytryna to świetny duet. A jeszcze jak zrobimy z nimi babeczki to już po prostu nic więcej nie trzeba. Takie babeczki można zjeść na deser ale także na kolację ze szklanką mleka czy kakao. Ja nie lubię ani kakao ani mleka to zajadam babeczki z herbatą.

  • 1,5 szk mrożonych jagód
  • 250 g mąki pszennej typ
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki białego cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 80 ml mleka
  • 100 ml maślanki naturalnej
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

 czytaj więcej :
Przygotować dwie miski, foremki silikonowe i formę do muffinek. Do jednej z misek wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, oba cukry i jagody i wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko i maślankę oraz olej i sok z cytryny i wymieszać.' Następnie dodać jajka i znowu wymieszać. Do płynnych składników wsypać suche i całość wymieszać. Foremki włożyć we wgłębienia blachy i rozdzielić ciasto do foremek. Blachę z ciastem na babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut. ( Jeżeli piekarnik źle grzeje czas należy wydłużyć o 5 minut a temperaturę zwiększyć do 180 stopni ). Babeczki po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystkie babeczki, jagódki bym też mogła jeść na okrągło, więc pewnie ulegnę pokusie i zrobię. Wyglądają przeapetycznie !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.