- 1,5 szk mrożonych jagód
- 250 g mąki pszennej typ
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 3 łyżki białego cukru
- sok z jednej cytryny
- 80 ml mleka
- 100 ml maślanki naturalnej
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- cukier puder do posypania
czytaj więcej :
Przygotować dwie miski, foremki silikonowe i formę do muffinek. Do
jednej z misek wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, oba cukry i
jagody i wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko i maślankę oraz olej i
sok z cytryny i wymieszać.' Następnie dodać jajka i znowu wymieszać. Do
płynnych składników wsypać suche i całość wymieszać. Foremki włożyć we
wgłębienia blachy i rozdzielić ciasto do foremek. Blachę z ciastem na
babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut. (
Jeżeli piekarnik źle grzeje czas należy wydłużyć o 5 minut a temperaturę
zwiększyć do 180 stopni ). Babeczki po upieczeniu wyjąć z piekarnika,
przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam wszystkie babeczki, jagódki bym też mogła jeść na okrągło, więc pewnie ulegnę pokusie i zrobię. Wyglądają przeapetycznie !
OdpowiedzUsuń