poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą

                A teraz czas na chlebek. Domowy na zakwasie z lubczykiem i czubrycą. Dobrze jest dbać o nasz zakwas i piec chleb jaki tylko nam się zamarzy.

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1 szk zakwasu żytniego
  • 2 szk letniej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

 czytaj dalej :
Do przygotowania ciasta przystąpić wieczorem. Zakwas wymieszać z wodą i wlać do miski. Potem wsypać obie mąki i dodać resztę składników. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką a miskę zakryć ściereczką i zostawić na dwie godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować olejem i wysypać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej foremki w dłońmi posmarowanymi olejem wygładzić powierzchnię, można także ciasto na górze naciąć nożem. Tak przygotowane ciasto na chleb ponownie zakryć ściereczką i zostawić do rośnięcia na całą noc. Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem do piekarnika i piec 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 25 - 30 minut. Patyczkiem sprawdzić czy chleb jest upieczony, jeśli patyczek jest suchy to chleb jest gotowy. Chleb po upieczeniu wyjąć z tortownicy i ostudzić chleb na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.