- 400 g mąki pszennej typ 500
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 1 szk zakwasu żytniego
- 2 szk letniej wody
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
czytaj dalej :
Do przygotowania ciasta przystąpić wieczorem. Zakwas wymieszać z wodą i
wlać do miski. Potem wsypać obie mąki i dodać resztę składników.
Drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką a miskę zakryć
ściereczką i zostawić na dwie godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić
ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować olejem i wysypać mąką.
Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej foremki w dłońmi
posmarowanymi olejem wygładzić powierzchnię, można także ciasto na górze
naciąć nożem. Tak przygotowane ciasto na chleb ponownie zakryć
ściereczką i zostawić do rośnięcia na całą noc. Następnego dnia rano
nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem do piekarnika
i piec 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180
stopni i piec dalej przez 25 - 30 minut. Patyczkiem sprawdzić czy chleb
jest upieczony, jeśli patyczek jest suchy to chleb jest gotowy. Chleb po
upieczeniu wyjąć z tortownicy i ostudzić chleb na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.