- Mus jagodowy :
- sok z 1 średniej cytryny
- 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
- 1 szk mrożonych jagód
- 100 g herbatników typu petitki
- Śmietana :
- 1 śmietana 30 % ( 330 g )
- 2,5 łyżki cukru
- 1 śmietan fix
- motylki cukrowe do dekoracji
czytaj więcej :
Do miski wlać zimną śmietanę a do małej miseczki wsypać śmietan fix i
cukier i wymieszać. Śmietanę chwilę ubijać a potem wsypać mieszankę
śmietan fixu i ubić śmietanę na sztywno. Gotową śmietanę wstawić do
lodówki. Do rozdrabniacza wsypać jagody i połamane herbatniki. Wszystko
zmiksować a po chwili dodać sok z cytryny i wodę i ponownie zmiksować.
Mus jagodowy powinien być dość gęsty. Kieliszki lub inne naczynia
napełniać na przemian. Na dno nałożyć mus jagodowy, potem śmietanę i
znowu mus oraz śmietanę. Odrobinę musu i śmietany zostawić. Gdy warstwy
są już gotowe zrobić kleksy z odłożonego musu i śmietany i posypać
motylkami. Deser jest zimny więc nie ma potrzeby dodatkowego chłodzenia,
można spożywać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.