sobota, 20 kwietnia 2013

Deser jagodowo śmietanowy

                       Czasami gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie chce mi się piec robię szybkie desery. Kilka chwil i mam coś pysznego i eleganckiego. A takim deserem jest właśnie deser z jagodami i bitą śmietaną.

  • Mus jagodowy :
  • sok z 1 średniej cytryny
  • 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • 1 szk mrożonych jagód
  • 100 g herbatników typu petitki
  • Śmietana :
  • 1 śmietana 30 % ( 330 g )
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 śmietan fix
  • motylki cukrowe do dekoracji

 czytaj więcej :
Do miski wlać zimną śmietanę a do małej miseczki wsypać śmietan fix i cukier i wymieszać. Śmietanę chwilę ubijać a potem wsypać mieszankę śmietan fixu i ubić śmietanę na sztywno. Gotową śmietanę wstawić do lodówki. Do rozdrabniacza wsypać jagody i połamane herbatniki. Wszystko zmiksować a po chwili dodać sok z cytryny i wodę i ponownie zmiksować. Mus jagodowy powinien być dość gęsty. Kieliszki lub inne naczynia napełniać na przemian. Na dno nałożyć mus jagodowy, potem śmietanę i znowu mus oraz śmietanę. Odrobinę musu i śmietany zostawić. Gdy warstwy są już gotowe zrobić kleksy z odłożonego musu i śmietany i posypać motylkami. Deser jest zimny więc nie ma potrzeby dodatkowego chłodzenia, można spożywać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.