czwartek, 18 kwietnia 2013

Pekinka pod granatem

                          I znowu surówka z moim ukochanym granatem. Granat jest bardzo zdrowy a ja mogłabym go jeść ciągle i ciągle. Pestki granatu dodane do surówek bardzo wzbogacają ich smak. Oczywiście możemy także wykorzystać je do deserów.

  • 300 g kapusty pekińskiej
  • pestki z 1/2 dużego granatu
  • 25 g kiełków rzodkiewki
  • ok. 6 cm pora
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 5 łyżek oleju

 czytaj więcej :
Kapustę i pora posiekać i wrzucić do miski. Za pomocą drewnianej łyżki wydobyć pestki ze skóry granatu uderzając w skórę a granat trzymając nad miską. Pestki same wyskoczą do miski. Jeżeli granat jest mniej dojrzały, wtedy pestki trzeba wydłubać. Następnie dodać kiełki rzodkiewki, sok z cytryny i resztę przypraw i wymieszać surówkę. Podawać po około 10 minutach.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.