- Sos :
- 1/2 szk pikantnego ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
- Ciasto :
- 750 g mąki pszennej typ 500
- 2 szk letniej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju
- Farsz :
- 400 g pieczarek
- 300 żółtego sera
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- Dodatkowo :
- ketchup do polania
- Do dużej miski włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem do płynnej konsystencji. Potem wlać wodę oraz olej i wsypać mąkę i sól. Najpierw drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, zakryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłe i bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki a potem na mniejsze kawałki. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przyprawy i wymieszać. ( od jakiegoś czasu wolę ser mieszać razem z pozostałymi składnikami farszu ). Składniki sosu wymieszać w małej miseczce i zostawić czekając na wyrośniecie ciasta. Ponadto przygotować blachy z wyposażenia kuchenki i wyłożyć je papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i znowu lekko przerobić. Wałkować ciasto na nie za cienki placek i wycinać placki dowolnego kształtu. ( Ja użyłam kółek i takich foremek w kształcie kleksa ). Placuszki układać na blachach i posmarować każdy przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć na placki przygotowany farsz i zostawić pizzerinki do podrośnięcia. Pizzerikni po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu gdy się skleją oddzielić, układać na talerze i podawać gorące. Można polać ketchupem.
środa, 10 kwietnia 2013
Pizzerinki z pieczarkami
A teraz coś co tygrysy lubię najbardziej, czyli pizze. Ale tym razem mini pizze, czyli pizzerinki. Z pieczarkami i dodatkami, pycha.
4 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nic, tylko jeść :P
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńMniami, moje tygryski też kochają pizzę:))
OdpowiedzUsuń:)
Usuń