- 500 g mąki pszennej typ 500
- 125 g margaryny Kasia
- 5 łyżek cukru
- 1 szk mleka 3,2%
- 50 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- Kruszonka :
- 150 g mąki pszennej typ 500
- 75 g margaryny Kasia
- 75 g cukru
czytaj więcej :
Do rondelka wlać mleko i podgrzać je. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki
 i cukru i lekko wymieszać. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Margarynę 
roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, zrobić w mące dołek i dodać
 żółtka, resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko połączyć 
drewnianą łyżką i dodać margarynę i ręcznie wyrobić ciasto. W misce 
lekko je oprószyć mąką, zakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do
 wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta połączyć rękoma składniki kruszonki i 
wstawić ją do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta ponownie je wyrobić i 
rozwałkować na nie za cienki placek. Za pomocą foremki w kształcie 
okręgu wycinać kółka ( u mnie wyszło 6 dużych kółek ). Układać je na 
blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia 
zostawiając odstępy. Kółka można posmarować rozmąconym w mleku żółtkiem.
 Na kółka rozłożyć przygotowaną kruszonkę i zostawić bułki do 
wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 
stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu przestudzić i zajadać.

 
pycha:)
OdpowiedzUsuń