rozwiń i czytaj przepis :
- Ciasto :
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 szk gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz :
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/3 bakłażana
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka przyprawy Małgosi ( przyprawa wspomaga pracę jelit )
- kilka łyżek oleju
Wszystkie
składniki farszu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Potem wyłączyć
ogień pod patelnią i dodać przyprawy po czym wymieszać farsz. Po kilku
minutach sprawdzić czy jeszcze nie trzeba doprawić. Z mąki, soli i wody
zagnieść elastyczne ciasto. Porcjami wałkować ciasto na cienkie placki i
wycinać szklanką kółka. Na każdy krążek kłaść małe porcje farszu i
zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce. Gdy pierogi będą polepione
zagotować wodę, potem ją posolić i znowu zagotować. Na wrzątek kłaść
pierogi i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka
cedzakową i lekko skropić olejem. Pierogi podsmażyć na patelni z obu
stron i podawać z surówka.
Bakłażana bym się nie spodziewała-super:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jak widać do farszu można dodać różne składniki. I ważne, że pierogi smaczne są. Pozdrawiam :)
Usuń