sobota, 14 grudnia 2013

Karkówkowe roladki z farszem pieczarkowo - cebulowo - szpinakowym


rozwiń i czytaj przepis :

3 plastry karkówki ( po 150 g )
Farsz :
250 g pieczarek
2 czerwone cebule
2 garście świeżego szpinaku
sól do smaku
pieprz do smaku
ostra papryka do smaku
1 łyżka bułki tartej
Dodatkowo :
przyprawa do mięsa duszonego
mąka do obtaczania
3 łyżki oleju do smażenia
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
ok. 600 ml bulionu lub gorącej wody
kucharek w płynie do smaku
1 łyżka mąki
1 mała cebula
1 łyżka miodu

Plastry karkówki ( u mnie 4 bo jeden będzie bez farszu ) umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa jak najcieniej.
Oprószyć przyprawą do mięsa duszonego i odłożyć.
Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić w kosteczkę.
Potem na patelnię wlać odrobinę oleju i rozgrzać.
Wrzucić pokrojone składniki i smażyć kilka minut.
Dodać posiekany szpinak i przyprawy do smaku.
Gotowy farsz wymieszać z bułką tartą i przestudzić.
Na 3 plastry karkówki rozłożyć nadzienie, zawinąć rolady i zawiązać je nićmi wędliniarskimi.
W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, rolady obtoczyć w mące i położyć na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć na lekko brązowo, potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć, dodać miód i jeszcze chwilę smażyć.
Podlać wszystko bulionem, dodać przyprawy i dusić rolady do miękkości.
Wyjąć je na talerz gdy będą miękkie.
Na koniec w razie konieczności doprawić i zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody ( sos można przecedzić przez sitko ) i włożyć rolady z powrotem do sosu.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

5 komentarzy:

  1. Fajne te roladki.Zrobiłem podobne,ale z kapustą zasmażaną i na kapuście zapiekane.Jeszcze nie zdążyłem opisać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam mięsa zapiekane na kapuście kiszonej, muszę też przy następnej okazji zrobić :) dzięki za podpowiedź :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.