czwartek, 12 grudnia 2013
Krokiety z mięsem, kaszą i pieczarkami
rozwiń i czytaj przepis :
14 naleśników
Farsz :
250 g pieczarek
1 duża czerwona papryka
2 cebule
2 duże mostki wieprzowe
1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej ( 100 g )
2 łyżki posiekanego koperku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
ostra papryka do smaku
ziele angielskie
liść laurowy kilka łyżek oleju
Dodatkowo :
jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Mostki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować.
Posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz posolić i gotować do miękkości.
Przestudzić i obrać mięso z mostków.
Kaszę ugotować i odcedzić.
Paprykę, cebule i pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone składniki i podsmażyć.
Dodać koperek i kaszę i jeszcze chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając.
Mięso z mostków zmielić w maszynce do mięsa na grubych oczkach do farszu, doprawić do smaku i wymieszać.
Gdyby okazało się, że farsz jest suchy wlać trochę wywaru z mostków i ponownie wymieszać.
W razie konieczności jeszcze doprawić.
Na naleśniki kłaść porcje farszu i zwijać krokiety.
Zanurzać je w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej po czym obsmażać na złoty kolor na oleju.
Podawać na gorąco np. z czerwonym barszczykiem.
4 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pycha! Jutro w planach mam krokiety ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńświetne, mniam:)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku tymi krokietami.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, można na Wigilię zrobić wersję bez mięsa :)
OdpowiedzUsuń