4 łyżki ziarenek amarantusa
300 g ugotowanych ziemniaków
500 g mąki pszennej typ 500
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju
300 ml letniego mleka
Ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do miski wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zostawić na chwilę, potem wymieszać z letnim mlekiem i olejem.
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać zmielone ziemniaki i amarantus.
Wszytko ze sobą połączyć a potem ciasto wyrobić rękoma.
Wyrobione ciasto przełożyć do ,miski, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wysypać mąką i przełożyć ciasto do naczynia.
Oprószyć wierzch mąką, zrobić nacięcia i zakryć pokrywką.
Zostawić do ponownego podrośnięcia.
Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 220 stopni a czas 65 minut.
Na 10 minut prze końcem pieczenia zdjąć pokrywkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni.
Upieczony chleb wyjąć na kratkę z naczynia i wystudzić.
A już dziś gazetka z ekstra promocjami na artykuły do domu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.