16 naleśników
FARSZ :
1 duża cebula
2 duże marchewki
750 g gotowanych grzybów leśnych ( u mnie opieńki i siniaki )
1 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ( każdy po 100 g )
sól
pieprz
pieprz cayenne
1/2 szk posiekanej natki pietruszki
DODATKOWO :
bułka tarta do panierowania
2 jajka
1/4 szk mleka
sól
olej do smażenia
Usmażyć naleśniki według swojego przepisu.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić na patelnię lub szeroki rondel i podsmażyć.
Ugotowane grzyby posiekać i dodać do cebuli.
Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę i natkę pietruszki i wszystko chwilę smażyć.
Farsz doprawić do smaku i jeszcze chwilę smażyć.
Do farszu dodać opróżnioną z woreczków kaszę, wymieszać farsz i przestudzić.
Na środek każdego naleśnika kłaść porcje farszu i składać krokiety w koperty.
Potem każdy z nich zanurzać w jajku rozmieszanym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony czysty barszczyk.
A już dziś nowa gazetka z super z promocjami
Fajny pomysł na krokiety :)
OdpowiedzUsuńNietypowo ale smacznie, polecam :)
Usuń