środa, 25 lutego 2015

Szarlotka z budyniową pianką

                        Nie za często piekę szarlotki, ale jak już jest to staram się aby była zawsze inna i wyjątkowa. Ta jest z pyszną pianką, delikatna i bardzo dobra. Jak raz zrobicie to będziecie piekli ja częściej. A przecież jabłka mamy dostępne cały rok, więc każda okazja jest idealna do upieczenia szarlotki.


CIASTO :
500 g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
150 g cukru
6 żółtek ( jajka rozmiar M )
200 g margaryny Kasia
5 łyżek jogurtu naturalnego

PIANKA :
2 budynie śmietankowe
1 łyżka margaryny Kasia
100 g cukru
1/2 l mleka 3,2 %
6 białek

DODATKOWO :
ok 1,5 kg jabłek ( antonówki )
25 g przyprawy do jabłecznika
2 łyżki cukru

CIASTO :
Do miski robota z nożami siekającymi wrzucić wszystkie składniki i połączyć je ze sobą.
Potem wyjąć na blat i szybko zagnieść ciasto ( ciasto będzie bardziej luźne niż na typowo kruche ).
Podzielić je na dwie części a potem zawinąć w folię spożywczą i jedną część włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki a drugą część do zamrażarki.
Potem ciasto z lodówki wyjąć i wylepić nim tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką.
( Jeżeli chcemy aby ciasto było niższe można użyć tortownicy o średnicy troszkę większej ).
Ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić.

JABŁKA :
Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
Dodać przyprawę i cukier, wymieszać.

PIANKA :
Garnek przelać zimną wodą, wlać 1/2 mleka, dodać margarynę i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając chwilę budyń gotować.
Potem wystudzić.
Z białek ubić pianę z odrobiną soli i cukru,
Do zimnego budyniu dać trochę piany, rozmieszać a potem dodać resztę piany i połączyć budyń z pianą.
Mogą być grudki ale to nie będzie problemem.

WYKOŃCZENIE :
Na przestudzony spód wyłożyć jabłka, lekko je docisnąć.
Na jabłka wyłożyć masę piankową a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki.
( Ja dodatkowo zrobiłam obręcz z papieru do pieczenia bo część składników wystawała mi ponad tortownicę ).
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 10 - 15 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do całkowitego wystudzenia ( najlepiej na noc ).

A już jutro nowa gazetka i promocje dla domu w Kaufland



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.