Może nie wyglądają idealnie ale jak na pierwszy raz myślę, że nie są złe.
Może jeszcze ktoś szuka przepisu na pierniczki to ten przepis śmiało można wykorzystać.
Pierniczki muszą poleżeć aby zmięknąć więc już dziś zabierajcie się do pracy.
A i ważna uwaga co do cukru pudru, nie może mieć grudek.
Ja z rozpędu dodałam do mąki i okazało się, że są grudki.
Po upieczeniu ich nie widać ale przy wałkowaniu ciasta musiałam je wyjmować co wydłużyło czas ich robienia.
Więc do dzieła i pieczemy pierniczki póki jeszcze czas.
Piernikowe choinki
Piernikowe choinki - składniki
300 g miodu gryczanego
125 g masła
125 g cukru pudru
600 g mąki pszennej typ 500
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
Lukier :
1 białko ( jajko musi być wyparzone, jajko M )
1,5 szk cukru pudru
1,5 łyżki soku z cytryny
Piernikowe choinki - przygotowanie
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem ( uważajcie aby nie był zbrylony. Ja się zagapiłam i zostały mi gdzieniegdzie grudki ), przyprawą, kakao i sodą.
Wsypać do miski.
Masło stopić i podgrzać z nim miód, dodać do mąki.
Dołożyć rozbełtane jajko i wyrobić ciasto.
Schłodzić je w lodówce 30 minut.
Potem wałkować ciasto na grubość około 3-4 mm.
Wycinać gwiazdki różnej wielkości i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ( ja robiłam to partiami ).
Pierniczki piec 8 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce.
Wystudzić na kratce.
Wymieszać lukier, przełożyć worka cukierniczego.
Każde ciastko zlepiać lukrem i tworzyć choinkę ( na większą po dwa z każdego rodzaju i jedno najmniejsze na wierzchołek ).
Udekorować choinki lub pojedyncze ciastka i zlepiać polukrowane.
Część pierniczków udekorowałam osobno.
Brawo!
OdpowiedzUsuń