Dziś mam dla Was przepis na pyszny chleb. Ci, co śledzą bloga wiedzą, że lubię piec chleb z różnymi dodatkami. Dodatkiem tym jest kaszetka. Taka kaszetka może być gotowym daniem, ale w takiej wersji sprawdzi się super. Kaszetkę, jak i mąkę możecie kupić w sklepie ze zdrową żywnością, czyli w super sklepie Bee.pl. Znajdziecie tam wiele fajnych produktów. I co ważne, robimy zakupy bez wychodzenia z domu. Chleb wyszedł mega mięciutki w środku z chrupiącą skórką. Polecam Wam różne kombinacje chlebowe, bo takie są naprawdę fajne i smaczne. To co, kto się skusi i upiecze taki chlebek? A jak już ktoś go zrobi, to koniecznie podeślijcie fotkę swojego wypieku. Ja z przyjemnością dorzucę je do galerii z Waszymi zdjęciami. Zapraszam.
piątek, 18 listopada 2022
Chleb orkiszowy z kaszetką i pestkami dyni
150 g mąki pszennej typ 500
1 garść pestek dyni
3 łyżki prażonej cebulki
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru (płaska)
1 łyżeczka soli (czubata)
500 ml letniej wody
Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać wodę i wymieszać. Zostawić na 5 minut. Następnie wsypać obie mąki, dodać pestki dyni, kaszetkę i sól oraz prażoną cebulkę i wymieszać ciasto. Miskę zakryć ściereczką i tak zostawić na 20 minut. Po tym czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam długiej keksówki 40 cm, ale proponuję ciasto rozdzielić na dwie 30 cm lub 25 cm, bo chciało mi uciec z blaszki). Wyrównać powierzchnię i posypać na górze mąką. Ponownie odczekać 20 minut lub do prawie podwojenia objętości. Na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 250 stopni. Chleb piec 25 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie wyjąć chleb, zdjąć papier i wystudzić na kratce.
2 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda obłędnie... podkradam przepis :)
OdpowiedzUsuńJeśli znajdziesz chwilkę, zapraszam do siebie:
https://mojakuchniapachnacabzem.blogspot.com
pozdrowionka :)
Dziękuję bardzo.
Usuń