poniedziałek, 22 maja 2023

Mielone w sosie pomidorowym

          Jeśli zrobisz za dużo kotletów mielonych, a nie chcesz znów jeść ich podsmażanych lub ogrzanych na przykład w kuchence mikrofalowej, to zrób je w sosie pomidorowym. Ja przygotowałam je po prostu w muktikookerze, ale możecie zrobić je w zwykłym rondelku. Wystarczy chwila i Wasze mielone będą odmienione.


Mielone w sosie pomidorowym


Mielone w sosie pomidorowym


Mielone w sosie pomidorowym




Mielone w sosie pomidorowym - składniki


10 kotletów mielonych 
1 cebula 
750 ml passaty pomidorowej
250 ml śmietany 18 %
2 łyżki mascarpone 
2 liście laurowe 
2 ziarna ziela angielskiego 
sól i pieprz do smaku 
suszone pomidory z ziołami do smaku 
1 szczypta cukru 
1 czubata łyżka mąki 
2 łyżki oleju 


Mielone w sosie pomidorowym - przygotowanie


W garnku multikokera podgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i wsyp mąkę i podsmaż. Wlej passatę, dodaj śmietanę, mascarpone i resztę przypraw. Wszystko wymieszaj. Włóż kotlety, zamknij pokrywę i ustaw naczynie na drób. Po 15 minutach danie jest gotowe. Mocna podać tak jak ja z ziemniakami i buraczkami.


Mielone w sosie pomidorowym


Mielone w sosie pomidorowym


Mielone w sosie pomidorowym


Mielone w sosie pomidorowym



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.