niedziela, 24 września 2023

Drobiowe kotlety siekane

           Dziś na obiad były ekspresowe kotlety siekane. Mało pracy, a efekt smaczny. Dodatki dowolne, ale może moja wersja przypadnie Wam do gustu. Polecam, są pyszne.


Drobiowe kotlety siekane


Drobiowe kotlety siekane


Drobiowe kotlety siekane


Drobiowe kotlety siekane - składniki


2 podwójne piersi z kurczaka 
1 solidna garść szpinaku
150 g świeżej dyni
150 g żółtego sera
2 czubata łyżki prażonej cebulki 
4 łyżki mąki 
4 jajka 
Do smaku:
sól
pieprz 
czosnek staropolski 
słodka papryka 


Drobiowe kotlety siekane - przygotowanie


Filety pokroić w kostkę, szpinak posiekać, a ser i dynię zetrzeć na tarce. Dynię na drobnych oczkach, a ser na grubszych. Wszystko wrzucić do miski, dodać resztę składników i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać o odstawić na 15 minut. Po tym czasie nakładać łyżką na rozgrzany olej porcje masy formując kotlety. Smażyć po kilka minut na rumiano z obu stron. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Drobiowe kotlety siekane

Drobiowe kotlety siekane



2 komentarze:

  1. Te dynie sama robiłaś? Ja też chcę, ale nie mogę się zebrać :) Pozdrawiam Kuchnia i styl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.