niedziela, 6 kwietnia 2025

Słoikowa kiełbasa

                Dawno nie robiłam kiełbasy słoikowej, a w jednym ze sklepów natknęłam się na mieszankę przypraw do takiej kiełbasy, to postanowiłam ją wypróbować. Dodatkowo dodałam czosnek staropolski i pieprz. Muszę zaopatrzyć się w jeszcze grubsze sitko niż mam. Dałam więcej wody niż jest proponowane na opakowaniu. Osłonie wyszła smaczna, ale chyba jednak zostanę przy swojej metodzie doprawiania po swojemu, bo tu jest żelatyna. Dla mnie jest to zupełnie bez sensu, bo bez niej też wyjdzie fajna galaretka i nie będzie ta kiełbasa taka twarda. To takie moje spostrzeżenia po porównaniu z mieszanką i robieniu takiej kiełbasy bez niej.


Słoikowa kiełbasa

Słoikowa kiełbasa

1,5 kg łopatki wieprzowej

500 g świeżego boczku 

1 op mieszanki do kiełbasy słoikowej 

600 ml zimnej wody

wedle uznania czosnek staropolski i pieprz


Boczek zmielić na drobnych oczkach, łopatkę na najgrubszych.

Wlać wodę, dodać mieszankę, czosnek i pieprz i wyrabiać do momentu aż masa będzie kleista.

Następnie zapakować masę do wyparzonych słoików, zakręcić zakrętki i pasteryzować słoiki godzinę.

Następnego dnia czynność powtórzyć, ale przez 40 minut.

Jeśli chcecie przechowywać słoiki dłużej to proponuję jeszcze trzeciego dnia pasteryzować 30 minut.

Po wystudzeniu i ścięciu się galaretki kiełbasa jest gotowa. 


 

Słoikowa kiełbasa

Słoikowa kiełbasa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.