środa, 25 kwietnia 2012

Złote skrzydełka


                   Bardzo lubimy skrzydełka z kurczaka. Dziś zrobiłam skrzydełka na ostro, które podałam z ryzem ugotowanym na sypko.

Złote skrzydełka

10 skrzydełek z kurczaka
1 cebula
1 cukinia
250 g pieczarek
1/2 szk wody
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka curry mieszanka przypraw
3 szczypty przyprawy ognisty smok
3 szczypty kurkumy
1/2 łyżeczki przyprawy mix chili Jalapeno
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
3 łyżki oleju


Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić w zgięciach.
Najcieńsze końcówki odłożyć i wykorzystać np. do wywaru.
Pokrojone skrzydełka oprószyć mieszanką carry i kurkumy.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i podsmażyć na złoty kolor.
Cebulę i cukinię pokroić w kostkę, dodać do skrzydełek i podsmażyć.
Następnie wrzucić pokrojone pieczarki.
Dodać pozostałe przyprawy, podlać wodą i dusić do miękkości.
Gdy wszystko jest miękkie, mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos.
Zagotować.
Gotowe danie podawać np. z ugotowanym na sypko ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.