poniedziałek, 19 listopada 2012

Zapiekanka makaronowa

                                Dziś zapiekanka makaronowa. Danie szybkie i proste w przygotowaniu a jednocześnie smaczne i syte. Dobór składników zależy oczywiście od nas samych. A to jest moja propozycja na zapiekankę z kokardkami.


  • 500 g makaronu kokardki
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 szk przetartych pomidorów z czosnkiem
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • zioła włoskie do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 100 g żółtego sera
  • 250 g twardej mozzarelli w bloku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać i połowę pokroić w kostkę a połowę na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć i pokroić w paski. Mięso włożyć do rozdrabniacza, dodać cebulę pokrojoną na kawałki i posiekać rozdrobnić mięso. Po zmiksowaniu go dodać jajka, bułkę tartą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wlać trochę oleju i rozgrzać go. Z masy mięsnej formować kuleczki i usmażyć je na oleju obracając aby całe były podsmażone. Następnie usmażone kuleczki wyjąć np. do miski i wrzucić cebule oraz paprykę i chwilę smażyć. Potem dodać natkę, odsączona i wypłukaną fasolę oraz przetarte pomidory i doprawić do smaku. Tak przygotowany sos zostawić i zabrać się do ugotowania makaronu. Do garnka wlać 5 litrów wody, zagotować ja a następnie posolić i ponownie zagotować. Wsypać makaron i podgotować go na półmiękko. Makaron odcedzić na durszlaku. Do dużej miski przesypać ugotowany makaron, dodać sos oraz klopsiki. Całość wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Oba sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 2/3 sera wsypać do miski z makaronem i wymieszać. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego, po wierzchu posypać resztą sera, przykryć pokrywką i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut. Zapiekankę podawać gorącą.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.