niedziela, 3 marca 2013

Galaretka ze skrzydełek

                         Bardzo lubimy galaretkę drobiową. Ale czasami bywa tak, że budżet domowy jest ograniczony. I wtedy robię tańszą wersję galaretki ale równie smaczną. Jest to galaretka ze skrzydełek z kurczaka. Ze skrzydełek wybieram samo mięsko i nie dodaję skórek. Więc często to co jest z tańszych składników jest równie smaczne i na każdą kieszeń.


  • 8 dużych skrzydełek z kurczaka ( jeśli małe to 10-12 )
  • kilka małych marchewek
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1,5 l zimnej wody
  • kilka ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
  • sól do smaku
  • około 1,5 łyżki żelatyny
  • 2/3 puszki groszku konserwowego




PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać wodę. Skrzydełka dokładnie umyć, usunąć ewentualne piórka i włożyć je do garnka z wodą. Warzywa obrać, umyć i także włożyć do garnka z wodą. Włączyć ogień i wszystko zagotować. Zmniejszyć ogień na bardzo maleńki, ma tylko pykać tak jakbyśmy gotowali rosół. Po około 15 minutach dodać sól i pieprz i gotować do miękkości warzyw i skrzydełek. Po ugotowaniu skrzydełka i marchew wyjąć z garnka i przestudzić. Do drugiego garnka prze gęste sito przelać 1 litr wywaru ( resztę można użyć do ugotowania np. zupy pomidorowej ). Dodać żelatynę ( jeśli mamy taką aby gotować to przyrządzić ją zgodnie z przepisem ) i dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. W miarę potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Ze schłodzonych skrzydełek zdjąć mięso ale bez skórek i chrząstek i wrzucić kawałki mięsa do miski. Marchewki pokroić w kostkę a groszek odsączyć z zalewy i oba składniki dodać do mięsa apotem wymieszać. Mięso z warzywami nakładać do szklanek lub miseczek i wlać przygotowany żelatynowy wywar. Schłodzone płynne galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


6 komentarzy:

  1. Noooo, galaretka chodzi za mną i chodzi... aleś narobiła smaka... jeszcze większego!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To częstuj się lub zakasuj rękawy i do dzieła :)

      Usuń
  2. mama w domu wielbicieli galaretki, wiec często ją robię, następnym razem wypróbuję twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też często jest galaretka drobiowa :)

      Usuń
  3. a moje pytanie brzmi, ile wyszło ci galaretek z podanego przepisu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tej porcji wyszło mi 5 galaretek o poj. 300 ml. Ale można zrobić więcej dając mniejszą ilość mięsa i warzyw. Ale ja wolę takie pełne.

      Usuń