wtorek, 14 października 2014

Pomidory suszone w ziołach

                                    Uwielbiam suszone pomidory. Zawsze mnie korciło aby zrobić swoje takie domowe, bo jednak te kupne takie tanie nie są. Kupiłam więc ładne pomidory Lima i zabrałam się za swoją produkcję. Jak się ususzą to nie jest ich wiele ale ten smak, rewelka. Teraz co roku będę robić swoje pomidorki. Mało pracy a ile przyjemności z ich jedzenia. Jak nie macie suszarki do grzybów możecie ususzyć w piekarniku lub jak jest gorąco na słońcu.


rozwiń i czytaj przepis :


1,5 kg pomidorów Lima
2 łyżeczki soli morskiej z ziołami
ok 500 ml oleju rzepakowego

Pomidory umyć i przekroić wzdłuż na pół.
Połówki pomidorów ułożyć na półkach suszarki do grzybów skórką do dołu i suszyć kilkanaście godzin
Potem gdy są ususzone przełożyć do wyparzonych słoiczków i wsypać do każdego po łyżeczce soli morskiej z ziołami.
Następnie w rondelku zagrzać olej ale tak aby nie był ani za chłodny ani za gorący.
Olejem zalać pomidory i szybko zakręcić zakrętki.
Zostawić do wystudzenia a potem przechowywać w lodówce.
Jeśli mamy dużo słoiczków to należy je zapasteryzować.

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...