rozwiń i czytaj dalej :
150 g orzechów włoskich Helio
4 średnie jajka
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szk cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej )
300 g mąki tortowej
1/4 szk oranżady lub wody gazowanej
250 g miękkiej margaryny do pieczenia
Dodatkowo :
100 g białej polewy do ciast Helio
1 łyżka mleka
lukier kakaowy
Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Część odłożyć do dekoracji babki.
Miękką margarynę włożyć do miski robota, wsypać obydwa cukry i utrzeć.
Następnie dodawać po jednym jajku a gdy się połączą przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wlać oranżadę i ponownie wymieszać.
Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć ciasto.
Babkę piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczoną babkę wyjąć po kilku minutach z formy na kratkę i wystudzić.
W rondelku zagrzać wodę, umieścić na tym rondelku metalową miseczkę, wrzucić drażetki polewy razem z łyżką mleka i mieszać aż polewa się rozpuści.
Polewą polać babkę potem na polewie zrobić wzorki kakaowym lukrem i posypać odłożonymi orzechami.
orzechowe wypieki są pyszne!!
OdpowiedzUsuńTak, orzechowe pycha. Mi najlepiej smakują drugiego dnia :)
Usuń