wtorek, 24 lutego 2015

Śliwki z kandyzowanym aloesem i rodzynkami

                       Co prawda sezon na nie dawno zakończony a do nowego jeszcze daleko ale zawieruszył mi się przepis i postanowiłam go dodać. Połączenie śliwek i aloesu jest ciekawy, więc jak już będą śliwki to może sobie przypomnicie o tym przepisie, skusicie się i zrobicie takie pyszne śliweczki.



2 kg śliwek ( waga po wypestkowaniu )
3/4 szk rodzynek
100 g kandyzowanego aloesu
500 g cukru żelującego 2 :1

Umyte i wypestkowane śliwki wrzucić do garnka, wsypać cukier żelujący i dokładnie wymieszać aby cukier pokrył śliwki.
Całość ciągle mieszając zagotować.
Potem dodać rodzynki, aloes i wszystko nadal mieszając gotować 5 minut.
Wyparzone słoiki napełniać konfiturą, szybko zakręcić zakrętki i ustawiać słoiki na kilka minut do góry dnem.
Potem odwrócić je, wystudzić i przenieść do zimnego i przewiewnego miejsca.

A jeszcze przez kilka dni możecie kupić produkty amerykańskie w fajnych cenach


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.