wtorek, 24 marca 2015

Ślimaczki śmietankowe z grzybami i dynią

Dziś polecam Wam pyszne ślimaczki drożdżowe z grzybami i dynią.  Idealne na przekąskę, do czerwonego barszczyku czy ciepłą kolację. Szybko się robi i szybko znikają.


FARSZ :
3 solidne garście suszonych grzybów
150 g dyni
1 mała czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki oleju
do smaku :
sól
pieprz czarny
przyprawa gajowego
CIASTO :
500 g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
200 ml śmietany 12 % ( kwaśnej )
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
25 g świeżych drożdży
1 jajko
DODATKOWO :
1 jajko


FARSZ :
Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać.
Cebulę, dynię i paprykę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, podsmażyć a potem dodać grzyby.
Chwilę smażyć, dodać dynię i przyprawy i cały farsz jeszcze smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając.
Farsz przestudzić.

CIASTO :
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać.
Wlać ciepłą wodę i śmietanę, dodać sól oraz olej i jajko i wymieszać.
Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Potem ciasto ponownie wyrobić.

WYKONANIE :
Ciasto podzielić na dwie części i każą rozwałkować na placek ( nie za gruby ).
Każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem, potem wyłożyć po połowie farszu.
Farsz rozsmarować po cieście i każdy placek zawinąć w roladę zaczynając od węższej strony.
Roladę ciąć na plastry o grubości około 1 - 1,5 cm i układać płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut.
Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.

Jeśli jeszcze nie widzieliście nowej gazetki to szybciutko zajrzyjcie bo promocje już za 2 dni


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...