1,5 kg schabu bez kości z tłuszczykiem
Marynata :
1 łyżka soli peklowej
1 łyżka soli morskiej ziołowej
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
dodatkowo :
sól z pieprzem ( w młynku )
Schab umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać.
Na dno naczynia, w którym będzie marynowało się mięso wsypać trochę marynaty.
Resztę wysypać na schab i masować chwilę aby całe mięso pokryła marynata.
Schab ułożyć w naczyniu, zakryć je folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Przechowywać mięso przez 3 dni kilka razy obracając je i oprószając solą z pieprzem.
Trzeciego dnia schab włożyć do piekarnika najlepiej na kratce, pod spód włożyć blachę.
Schab piec 1,5 godziny w 180 stopniach.
Upieczony wystudzić, włożyć do lodówki a potem kroić na plastry i spożywać np. jako domowa wędlina do pieczywa.
Na koniec zostawiam Wam gazetkę
Proszę o informację czy schab nie wyszedł za słony.
OdpowiedzUsuńDla mnie nie był za słony bo lubię dobrze doprawione jedzenie. Ale oczywiście można dać mniej soli jeśli lubi się delikatniejsze smaki.
Usuń