Gulasz :
1 biodrówka ( 1,5 kg )
300 g dyni
1 cebula
1 czerwona papryka
8 suszonych pomidorów ( w oleju z ziołami )
4 łyżki kukurydzy ( z puszki )
4 łyżki posiekanej naci selera
ok. 3/4 l rosołu
Przyprawy :
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz kolorowy
ostra papryka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kucharek w płynie
Placki :
500 g dyni ( waga po obraniu )
700 g ziemniaków ( waga po obraniu )
1 duża cebula
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
cukier
olej do smażenia
Gulasz :
Mięso biodrówki oddzielić od kości ( kość wykorzystać np. do ugotowania zupy ).
Pokroić je w sporą kostkę.
Dynię, paprykę, cebulę i pomidory pokroić a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Nać selera posiekać.
W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić mięso i podsmażyć z dwoma szczyptami soli.
Potem dodać cebulę, chwilę smażyć do zeszklenia się cebuli a następnie dodać pokrojoną dynię i paprykę oraz pomidory.
Wszystko podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić gulasz do miękkości mięsa pod przykryciem.
Gdy mięso jest miękkie w razie potrzeby doprawić i zagęścić gulasz mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody.
Gulasz zagotować.
Placki :
Ziemniaki i dynię po obraniu i umyciu zetrzeć razem z cebulą w robocie z końcówką do tarcia ziemniaków.
Starte składniki przełożyć do miski, wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko dokładnie.
Ciasto ziemniaczano dyniowe kłaść porcjami na rozgrzany olej i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron.
Usmażone placki odsączyć na ręczniku papierowym a potem kłaść na talerze i podawać z wcześniej przygotowanym gulaszem.
Już teraz zostawiam Wam nową gazetkę do Lidla, zajrzyjcie a już 30 marca będziecie mogli nabyć produkty w super promocjach.
smaczny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Masz rację smacznie i szybko :)
Usuń