wtorek, 5 maja 2015

Żeberka duszone w grzybach ze śmietaną

                            Dziś przepis archiwalny ale nie publikowany na blogu. Jeśli nie masz pomysłu na obiad to może się skusisz i przyrządzisz żeberka duszone w grzybach ze śmietaną. Smaczne jedzonko dla wielbicieli żeberek. Wiem, że nie każdy je lubi ale moja rodzinka bardzo, dlatego od czasu do czasu na obiad są właśnie żeberka na różne sposoby.


1 kg żeberek
1 szk suszonych grzybów
200 ml śmietany 30%
1 średnia cebula
1,5 szk wody
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
maggi do smaku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego

Grzyby zalać wodą i namoczyć.
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na paski między kośćmi.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kawałki żeberek i podsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z żeberkami.
Podlać wodą, dodać grzyby i przyprawy i dusić prawie do miękkości.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Śmietanę wlać do naczynia, wlać do niej trochę gorącego wywaru z duszenia żeberek, wymieszać i zahartować śmietanę.
Wlać śmietanę na patelnie z mięsem i grzybami, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut, aby śmietana zgęstniała.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub z tym co się lubi.

Już dziś możecie się przekonać jakie promocję na Was czekają za kilka dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...