piątek, 31 lipca 2015

Placki tortilla

                             Po co kupować placki tortilla skoro możemy sami je zrobić w domu. Nie wymagają dużo pracy i każdy sobie z nimi poradzi. A nawet jeśli macie obawy, że się nie uda to warto się zawziąć i spróbować. Przecież nie ma rzeczy niemożliwych. Tak więc dziś robimy swoje domowe tortille.



2,5 szk mąki pszennej typ 450
1/3 łyżeczki soli
1/2 do 3/4 szk gorącej wody
3 łyżki oleju rzepakowego

Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Do wody wlać olej.
W mące zrobić wgłębienie i wlewając wodę mieszać Drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Następnie wyłożyć wszystko na blat i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Włożyć je do woreczka i schować do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i pociąć na 8 części.
Uformować z ciasta kulki, ułożyć na tacy lub desce i przykryć ściereczką, zostawić na kilkanaście minut.
Potem każdą kulkę bardzo cienko wałkować na w miarę okrągłe placki.
Każdy placek kłaść na bardzo gorącą patelnię bez dodatku żadnego tłuszczu i smażyć około 35 sekund do pojawienia się pęcherzyków na cieście i ciemnych plamek.
Odwrócić placek na drugą stronę i smażyć kolejne sekundy tak samo jak pierwszą stronę.
Usmażone placki układać w garnku i od razu przykrywać garnek pokrywką ( można zawijać w wilgotną ściereczkę ).
Na usmażone placki nakładać nadzienie i zawijać w rożki lub rulony.
Placki można przechowywać kilka dni w lodówce ale trzeba je szczelnie zawinąć aby nie wysychały.
Potem można podgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej.

A za kilka dni nowe promocje :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...