niedziela, 27 września 2015

Dynia na zimową zupę

Jeśli macie nadmiar dyni i nie wiecie co z nią zrobić to mam pomysł na jej wykorzystanie.
Po prostu zamknijcie ją w słoiku i wykorzystajcie zimą do zupy.
Można też dodać ja na przykład do sosów.
Wszystko od Was zależy, może wyczarujecie coś nowego i smacznego z dodatkiem takiej oto dyni.



600 g dyni ( waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
1 łyżka soli
1 szk wody

Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
Wlać wodę i gotować do miękkości dyni.
Potem posolić, wymieszać i zagotować.
Gorącą dynie przełożyć do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcić zakrętki.
Słoiki postawić do góry dnem do wystygnięcia a potem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Na dłuższy okres na przykład zimowy słoiki trzeba pasteryzować przez 15 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...