piątek, 9 października 2015

Cebulka prażona

Bardzo lubię prażoną cebulkę ale jakoś nigdy nie robiłam jej sama tylko kupowałam w sklepie.
Ale tak sobie pomyślałam, że przecież można zrobić ją samemu w domu.
Wystarczy kilka składników i mamy swoją domową cebulkę.
Najbardziej lubię pieczywo z dodatkiem takiej cebulki bo jest aromatyczne i ma jej smak.
Oczywiście można jej użyć do innych potraw.

3 cebule kupisz tutaj
2 łyżki mąki kupisz tutaj
2 szk oleju rzepakowego
sól do smaku

Cebule obrać, umyć a po osuszeniu pokroić w kostkę.
Przełożyć do miseczki, wsypać mąkę i wymieszać starając się oddzielić warstwy cebuli.
W rondelku rozgrzać olej.
Cebulę kłaść partiami otrzepując ją z nadmiaru mąki.
Smażyć do lekkiego zbrązowienia ale nie spalenia.
Usmażoną cebulkę wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik aby odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.
I tak samo smażyć kolejne porcje.
Potem cebulkę posolić i przeł;ożyć do słoika.
Szczelnie zamknąć i przechowywać najlepiej w szafce i spożyć w ciągu miesiąca.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...