wtorek, 3 listopada 2015

Kostka kokosowa

To ciacho upiekłam na niedzielę. 
Jest proste w przygotowaniu i smaczne ale najlepiej smakuje na drugi dzień i jak ma pokojowa temperaturę.
Oczywiście przechowywać należy w lodówce ale przed podaniem dobrze je wyjąc tak na godzinkę przed spożyciem.
Do tego ciacha dodałam dżem czereśniowy a raczej czereśnie w żelu takie domowe a wiadomo takie są najlepsze.
Jeśli nie macie takich domowych możecie użyć kupny dżem lub po prostu o innym smaku.

Kostkę podałam na talerzykach z serii New Hollis Platin



BISZKOPT :
6 jajek ( M ) klik
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata )
2 łyżki kakao ( czubate )
2 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru

MASA :
500 ml mleka 3,2 % klik
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła ( miękkiego ) klik
1 szk wiórków kokosowych

POLEWA :
1/3 kostki masła
4 łyżki mleka 3,2 %
2 czubate łyżki kakao
1/2 szk cukru
2 listki żelatyny
1/2 szk wiórków kokosowych

DODATKOWO :
500 ml dżemu czereśniowego ( domowego )

BISZKOPT :
Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżce przesianych mąk razem z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie rózgą lub łyżką.
Gotowe ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA :
Połowę mleka wlać do przelanego zimną wodą garnka, wsypać cukier i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać mąki z żółtkami a gdy mleko w garnku się zagotuje wlać mieszankę do niego i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Powstały budyń dokładnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i na koniec wsypać wiórki, wymieszać.

POLEWA :
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
W rondelku umieścić mleko, masło, cukier i kakao i podgrzewając składniki na maleńkim ogniu mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.
Rondelek zdjąć z ognia, dodać odciśniętą z wody żelatynę i dokładnie wymieszać.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek ułożyć w blaszce ( papier też niech zostanie, pomoże to w wyjęciu ciasta z blaszki ).
Nasączyć go dowolnym płynem ( u mnie woda z sokiem z cytryny ), na biszkopt rozłożyć dżem czereśniowy.
Na dżem wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć i po chwili polać jeszcze płynną i chłodną polewą ale nie całą.
Kilka łyżek zostawić do wykończenia ciasta.
Na koniec posypać wierzch wiórkami i dekoracyjnie polać cienkimi stróżkami polewy.
Ciasto wstawić do lodówki aby związało ale przed podaniem wyjąć je na około godzinę aby nabrało pokojowej temperatury.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...