niedziela, 20 grudnia 2015

Strucla makowa z rodzynkami

Ta strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku.
Bo jednak trzeba go gotować, mielić i tak dalej.
Co prawda gotowe masy nie są tak idealne jak te robione samemu ale w sumie dodając coś od siebie masa będzie dobra w smaku.
Czasami można sięgnąć po takie gotowce.


Ciasto :
50 g świeżych drożdży klik
4 łyżki cukru
3 jajka klikklik
250 g margaryny Kasia klikklik
1/2 szk gęstej śmietany
500 g mąki pszennej
Dodatkowo :
900 g gotowej masy makowej klik
150 g rodzynek klikklik
Lukier :
1 szk cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
50 g kandyzowanego ananasa

Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję.
masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać.
Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
Białka rozmieszać i posmarować nimi placki.
Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady.
Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole.
Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić.
W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam makowiec! Im więcej maku, tym lepiej :) Twój wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Choć jest na gotowej masie to jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mak wyciek z ciasta mimo że było złączone na dole i przykryte papierem złączonym również na dole, jestem bardzo rozczarowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro. Mi jak widać na zdjęciu nic nie pękło, nic nie wyciekło. I ta strucla była moim debiutem. Nie wiem dlaczego Pani się nie udało. Szkoda, że nie podesłała Pani zdjęcia.
      Pozdrawiam

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...