Ser posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Więcej na temat sera, jego zalet i możliwości zakupu możecie dowiedzieć się pod tym linkiem : www.ser-korycinski.pl
Pierwszą myślą co by tu zrobić były pierogi. I tu był to strzał w dziesiątkę, pierogi są super a to dzięki serowi. Teraz ser leży w lodówce i dojrzewa, ciekawa jestem jak zmieni się jego smak i konsystencja. Już nie mogę się doczekać a w głowie rodzą się nowe pomysły. A ser ten można mrozić, więc chyba trochę sobie zamrożę i będzie super za jakiś czas aby dłużej cieszyć się jego smakiem.
FARSZ :
125 g kaszy jaglanej ( waga surowej )
300 g sera korycińskiego naturalnego swojskiego Czesławy Zarzeckiej
300 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki oleju
sól
pieprz
CIASTO :
4 szk mąki pszennej typ 500
3/4 szk gorącej wody
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczka soli
FARSZ :
Do garnka wsypać kaszę i prażyć chwilę, zalać ją wrzątkiem i odlać wodę.
Znowu wlać 400 ml wrzątku, dodać łyżkę oleju i odrobinę soli i gotować pod przykryciem bez mieszania około 20 minut.
Zostawić ją zakrytą do przestudzenia.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki, chwilę smażyć i dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażyć do zrumienienia się cebuli.
Kaszę i pieczarki przełożyć do miski ( muszą być chłodne ), dodać pokrojony w kosteczkę ser oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać farsz.
CIASTO :
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek.
Wodę wymieszać z jajkiem i żółtkiem i olejem i wlewać do mąki mieszając najlepiej widelcem.
Połączone składniki wyjąć na blat i zagnieść ciasto.
Z ciasta dzielić porcje, wałkować na cienkie placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm.
Na każdy krążek nakładać porcje farszu, zlepiać pierogi i układać je na ściereczce zakrywając drugą aby nie wyschły.
Zagotować wodę w garnku, posolić, znów zagotować ( można dodać odrobinę oleju ).
Pierogi kłaść na wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia.
Wyjmować ugotowane łyżką cedzakową.
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, będzie do okraszenia pierogów, ale nie jest to konieczne.
Pierogi podsmażyć na patelni na kilku łyżkach oleju.
Podawać gorące z ulubioną surówką.
wow! takich jeszcze nie jadlam :) a smazone to ja kocham :) błogo :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, ja ostatnio kombinuję z farszami na pierogi i zawsze smakują :)
UsuńTen ser jest rewelacyjny w smaku. A te pierożki wyglądają obłędnie i pewnie tak smakują :-) pozdrawiam Ewuś :-)
OdpowiedzUsuńO tak Gosiu rewelacyjny. A pierogi też super, dobry dodatek to i dobry efekt końcowy :)
UsuńPierożki wyglądają bardzo apetycznie. Ser miałam okazje spróbować i jest pyszny. Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńDzięki Alu. Tak mamy to szczęście, że możemy go kosztować. Pycha jest :)
Usuń