poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Marynowane goloneczki indycze

                          Lubimy golonki w każdej postaci. Tym razem zrobiłam indycze, które marynowały się całą noc. Wyszły kruchutkie, soczyste i pyszne.

marynowane goloneczki indycze

składniki :
5 małych golonek z indyka
Marynata :
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka pieczonego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 szczypty mix chili
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 szk piwa
3 łyżki oleju

sposób przyrządzenia :
Umyte i osuszone golonki wrzucić do sporego woreczka.
Dodać wszystkie składniki marynaty.
Szczelnie zawiązać worek i wymasować golonki.
Woreczek z zawartością włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia wyłożyć golonki do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.
Przykryć pokrywką, wstawić naczynie do zimnego piekarnika, nastawić go na 150 stopni a zegar na 120 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę aby golonki się zrumieniły.

3 komentarze:

  1. Już się oblizałam na sam ich widok .Mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis kulinarny jak przepis ale jakie mięsiwo......palce lizać "0"

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...