niedziela, 15 kwietnia 2012

Słoneczny torcik

                     Na poprawę humoru i gdy na dworze deszczowo można sobie poprawić humor słonecznym torcikiem. Z owocami i masą śmietanowo galaretkową.

słoneczny torcik

składniki :
Biszkopt:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g margaryny Kasia
Masa:
500 ml słodkiej śmietanki 30%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru
2 galaretki agrestowe
1 szk przegotowanej gorącej wody
Dodatkowo:
400 g winogrona
1 kaki
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasa
1 łyżka płatków czekoladowych


słoneczny torcik w przekroju

sposób przygotowania :
Biszkopt :
Białka ubić z cukrem na sztywną masę.
W trakcie ubijania dodawać żółtka.
Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej i na wolnych obrotach ze sobą połączyć.
Na koniec dodać przestudzoną Kasię.
Masę przelać do tortownicy wysmarowanej ale tylko na dnie.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na trzy placki.
Masa :
Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić.
Śmietan fixy wymieszać z cukrem.
Śmietanę dobrze schłodzoną chwilkę ubić, dodać śmietan fixy i ubijać aż śmietana będzie miała gęstą konsystencje.
Nadal miksując wlewać po mału galaretkę i wymieszać.
Owoce odsączyć z zalewy, kaki obrać ze skórki, z winogrona wyjąć pestki i wszystkie pokroić w kostkę.
Wrzucić do miseczki i wymieszać.
Część winogron pokroić na połówki i odłożyć.
Sok brzoskwiniowy i ananasowy wymieszać i nasączyć nim każdy krążek biszkopta.
Przełożenie :
Pierwszy nasączony placek położyć na paterę, wyłożyć część masy, rozsmarować, wyłożyć 1/3 owoców.
Przykryć drugim krążkiem i znowu posmarować masą i wyłożyć owoce.
Położyć ostatni placek, wyłożyć resztę masy, rozsmarować nią górę i boki tortu.
Na koniec ułożyć wieniec z połówek winogrona, środek i dół obłożyć owocami i posypać płatkami czekoladowymi.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.

3 komentarze:

  1. Na dzisiaj przy tej pogodzie tylko taki cudny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tego torcika jeszcze kawusia i jest superowo :) Z tego co czytałem Ewa zaczęłaś od tortów .....a na czym skończysz?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...