czwartek, 28 czerwca 2012

Golonka z szybkowara

                          Szybkowar bardzo ułatwia życie. Golonkę można przyrządzić w połowę czasu, który potrzebujemy na tradycyjne gotowanie golonki z wody.


2 golonki ( po 1 kg każda )
2 marchewki
1/2 cebuli
1 pietruszka ( korzeń )
kawałek selera ( korzeń 50 g )
kawałek kapusty pekińskiej ( 150 g )
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 l wody
2 łyżeczki soli
 
Golonki umyć i usunąć ewentualne resztki sierści.
Do szybkowara wrzucić obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
Nalać wodę, zamknąć szybkowar i nastawić do gotowania.
Golonki gotować około 60 minut w zależności od wielkości golonek.
Po tym czasie ostrożnie za pomocą specjalnej końcówki zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze.
Odkręcić pokrętło pokrywki i wyjąć golonki.
Podawać np. z pieczywem i chrzanem lub musztardą.
Wywar możemy wykorzystać do zupy lub sosu.

2 komentarze:

  1. Oj podoba mi się ten pomysł...chyba sobie zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkowary faktycznie dobra rzecz. Ze względu na pracę mam mało czasu na gotowanie a szybkowary skracają mocno czas przygotowywania potraw - polecam wszystkim. No i jest zdrowiej . http://ostry-sklep.pl/c/76/szybkowary-garnki.html

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...