środa, 11 lipca 2012

Kalafior w cieście

                              Znowu dziś kalafior, ale ja go mogę jeść cały czas. Dziś był szybki obiad i ulubiony moich chłopaków, czyli ziemniaki, jajko sadzone i maślanka a do tego kalafior ale tym razem w cieście.


1/4 dużego kalafiora ( ugotowanego all dente )
Ciasto :
2 jajka
1/2 szk mleka
4 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 łyżki sosu tajskiego chili słodko pikantnego
olej do smażenia

Róże kalafiora przeciąć na dwie części.
W misce umieścić składniki na ciasto i dokładnie je wymieszać na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej.
Każdy kawałek kalafiora zanurzyć w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany olej.
Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać np. z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.

1 komentarz:

  1. Nie znałam takiego sposobu na kalafiora. Jako, że sam jest dość mdły z ciastem musi nabierać charakteru. Warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń