środa, 15 sierpnia 2012

Pieczony królik

                      Mięso z królika jest zdrowe i smaczne. U mnie królik pieczony.


czytaj dalej :

1 królik ( 2,6 kg )
2 cebule
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
kilka kawałeczków masła

Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski.
Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki.
Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą.
Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką.
Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę 150 stopni i czas na 60 minut.
Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni i dodatkowy czas 30 minut.
Po upieczeniu królik jest soczysty a mięso dobrze odchodzi od kości.
Podawać np. z ziemniakami i surówką ( u mnie była z papryki, pomidora i ogórka ).

7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za przepis,jutro go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ;-) króliczek siedzi w marynacie i czeka na pieczenie ;-)
    pozdrawiamy z Opola ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis dziś przetestowany. Królik wyszedł świetny. Synek i mąż się zajadali :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń