środa, 15 sierpnia 2012

Pieczony królik

                      Mięso z królika jest zdrowe i smaczne. U mnie królik pieczony.


czytaj dalej :

1 królik ( 2,6 kg )
2 cebule
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
kilka kawałeczków masła

Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski.
Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki.
Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą.
Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką.
Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę 150 stopni i czas na 60 minut.
Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni i dodatkowy czas 30 minut.
Po upieczeniu królik jest soczysty a mięso dobrze odchodzi od kości.
Podawać np. z ziemniakami i surówką ( u mnie była z papryki, pomidora i ogórka ).

67 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za przepis,jutro go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W razie braku czosnku staropolskiego nic się nie dzieje?

      Usuń
    2. Przepraszam, że dopiero odpisuję ale padł mi laptop. Nic się nie dzieje ale można dać zwykły czosnek jak ktoś lubi. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dziękuję ;-) króliczek siedzi w marynacie i czeka na pieczenie ;-)
    pozdrawiamy z Opola ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis dziś przetestowany. Królik wyszedł świetny. Synek i mąż się zajadali :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Na wstepie - dziekuje za przepis .Nastepnie wszystkich formuowiczy prowadzacych dialogi i komentarze informuje ,ze czytajac Wasze wpisy - konalem ze smiechu . Trudno sie nie smiac czytajac takie oto komentarze . Cytuje :... "kruliczek siedzi w marynacie i czeka na pieczenie ".itd. Ludzie kochani . Czy Wy naprawde nie macie co robic a cudo technikio compem nazywane podnieca Was do granic wytrzymalosci ? Przypomina mi to czaty na polskich portalach internetowych , gdzie zjawiajcy sie czatownicy pol dnia witaja sie bardzo CIEPLUTKO , a drugie pol dnia bardzo MILUTKO przelewajac przy tym puste slogany, banaly i w konsekwencji pod koniec czatu nadal nic nie wiedzac o sobie .Podoba mi sie natomiast ,/ z charakteru / szefowa kuchni - mowa o wacpannie lub moscipannie Ewie . Widac ,jest to osoba bardzo asertywna , konkretna i rzeczowa . pozdrowienia dla pani Ewy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Marco dziękuję za tak obszerny komentarz i miłe słowa pod moim adresem.

      To, że ktoś pisze zdrobniale chociażby pod moimi przepisami nie razi mnie bo każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania czy napisania opinii czy też komentarza.

      Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do częstszych odwiedzin :)

      Usuń
    2. Nie krytykuj, inni przynamniej napisali ,,królik" a nie krulik

      Usuń
  6. Wszystko fajnie, tylko jak można prowadzić kanał kulinarny i używać takich rzeczy jak "łyżka przyprawy do kurczaka". Czyli rozumiem u Ciebie w kuchni rządzi glutaminian sodu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całym szacunkiem ale to jest mój blog, na którym dzielę się swoimi przepisami. W tym przepisie jest 1 łyżeczka tej przyprawy a nie jak Pani pisze " łyżka ". Na taką ilość królika jedna łyżeczka takiej przyprawy to chyba nie zbrodnia ? Swoją drogą jest masa popularnych blogów z przepisami w których wykorzystuje się gotowe mieszanki przypraw i nikt się nie czepia. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Dla mnie przepis rewelacja. Królik w tym wydaniu jest przepyszny. Wszyscy pytają o przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za skorzystanie z przepisu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Proszę się nie przejmować hejterami Pani Ewo.
    Bardzo dziękuję za przepis, nigdy nie robiłam królika i nie wiedziałam jak się za to zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Ja już się nie przejmuję takimi wpisami. Może gdyby ich było dużo to bym się przejęła a tak jest to może jeden z pięciu albo i nie więc dałam sobie spokój. Bo wiem, że inni są bardzo atakowani, mają mnóstwo tego typu komentarzy i mam nadzieję, że to mnie nie spotka.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Witam krolika piec z termoobiegiem czy gora dol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, królika pieczemy bez termoobiegu na grzałce góra - dół. Tak dla orientacji jeśli nie wspominam w przepisach o termoobiegu to zawsze grzałka góra - dół.
      Pozdrawiam i smacznego życzę :)

      Usuń
    2. ludzie po co te złośliwości chcecie skorzystajcie z przepisu jak nie jest wiele innych propozycji

      Usuń
    3. Dokładnie tak. To jest moja propozycja i nigdzie nie jest napisane, że ktoś musi zrobić dokładnie tak. Każdy zdecyduje czy przepis mu odpowiada czy nie. Jeśli nie to zawsze można wpisać w wyszukiwarkę słowo " królik " i wyświetli się cała masa przepisów. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. no to ja was zaskocze i napisze ze przyrzadzam go w wigilie - ciekawi dlaczegoooooo , mezowi zachcialo sie Mieska , wiec skoro on Miesko - to ja Kroliczek i ciekawe co z tego wyniknie..... dziekuje za przepis pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy naczynie zaroodporne ma być przykryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę o dokładne przeczytanie przepisu,. Tak naczynie ma być zakryte pokrywką i jest to napisane.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    3. No i nic z tego nie wyszło.
      Piekłem kolejne pół godziny i nadal mięso twarde jak cholera, mimo, iż nie było surowe. Patrzyłem na inne przepisy i podejrzewam, że trzeba było go namoczyć 24 godziny, tak jest w każdym innym przepisie. Zamiast zjeść go z apetytem, namęczyłem się i jestem niezadowolony (delikatnie mówiąc)

      Usuń
    4. Po pierwsze jest mi przykro, że twoje pieczenie królika się nie powiodło. Jesteś pierwszą osobą, która tak ma. Każdy zachwala ten przepis. Ja zawsze tak robię i wychodzi miękki i smaczny. Może przyczyną był albo stary królik albo nieprzemrożony i nie skruszał, bo jest ważne. Tak więc mogę gdybać co było problemem.

      Usuń
    5. Witam. Ja kupiłem świeżego krulika i już leży w marynacie, czy teraz można go zamrozić żeby był "kruchy" czy nie jest to konieczne? Pozdrawiam i czekam bawen na spóźnioną idpoodpow :)

      Usuń
  12. U mnie już ze któryś miesiąc mrozi się królik czas go reanimować. ;-) Mój wiejski a Pani? Oczywiście mógłbym go na Wielkanoc zostawić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też wiejski. Mam to szczęście, że moja rodzinka je hoduje bo ma gospodarstwo rolne :)

      Usuń
  13. Rozumiem i dziękuję za inspiracje kulinarną

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzień dobry,

    Podpowie Pani jak dopasować temperaturę i czas pieczenia na same łopatki (przednie łapki)?

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ile jest tych łapek ? Czy z jednego królika czy kilku sztuk ?

      Usuń
  15. Witam dzisiaj robiłam pierwszy raz królika na pani przepisie wyszedł przepyszny �� pierwszy raz w życiu jadłam i dzięki pani przepisowi napewno nie ostatni dziękuję i gorąco będę polecać pozdrawiam �� Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  16. o ile zwiększyć czas przy wadze 3,9kg? dostałem surowego rozumiem że powinienem zamrozić? czy może być rękaw zamiast naczynia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed pieczeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny.
      Tak zamiast naczynia może być rękaw do pieczenia. Co do czasu to na każdy kilogram mięsa przypada godzina pieczenia. Więc proponuje na niższej temperaturze dodać godzinkę to powinno wystarczyć. Na wysokiej bez zmian.
      Pozdrawiam i powodzenia oraz smacznego życzę :)

      Usuń
  17. Witam. Wlasnie przyprzadzam krolika i mam pytanie czy jest to konieczne zeby pokroić krolika? I czy trzeba zmniejszyć czas pieczenia jak królik na tylko 1,5 kg? Z góry dziękuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, może być w całości. Ja pokroiłam bo cały trudniej potem podzielić. A co do czasu pieczenia to tak, trzeba go odpowiednio zmniejszyć zgodnie z zasadą 1 kg 1 godzina pieczenia. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Piekę teraz królika wg Pani przepisu i zastanawia mnie czas pieczenia, bo w przepisie podała Pani na 2,6 kg mięsa 1,5 godz całkowitego pieczenia a w tym komentarzu 1 godz. na każdy kg, czyli inaczej. Jak to jest? Bo boję się, że będę musiała to mięso w końcu wyrzucić :-/ Pozdrawiam, Agnieszka

      Usuń
    3. Pani Agnieszko. ja tego królika piekłam jak jeszcze miałam piekarnik, który mocno grzał i faktycznie w takim czasie się upiekł. Ale jak poczyta Pani komentarze czytelnicy bloga są zadowoleni z przepisu i mam nadzieję, że i Pani będzie. Czas pieczenia to tak naprawdę kwestia indywidualna piekarnika i też tego czy królik jest młody czy nie. Ja w tym przypadku miałam choć dużego to młodego królika i wiadomo, że mięso z młodych zwierząt szybciej się upiecze czy nie. Tu trzeba, że tak napiszę piec bardziej na wyczucie a czas jest przybliżony. Pozdrawiam i udanego królika życzę.

      Usuń
  18. Dziękuje :-) królik wyszedł wyśmienity !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zapraszam do robienia i wysyłania zdjęć potraw, które Pani przygotuje z moich przepisów. Jak również zachęcam do korzystania z innych przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Dziś piekłam królika wg podanego przepisu.Wyszedł przepyszny,cała rodzinka zadowolona z obiadu.Dziękujemy za przepis,z pewnością skorzystam z niego jeszcze nie raz ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zachęcam do testowania innych przepisów.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Całkiem fajny wyszedł ten królik trzymałam 2 godziny w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam dokładnie według przepisu......wyśmienity!
    Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy. Zachęcam do korzystania z innych przepisów i podsyłania fotek. Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Witam. Chciałabym zapytać czy jest Pani w stanie mi powiedzieć na ile osób mniej więcej wysratcztok 2 kg królik. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Gosiu wszystko zależy od tego jak dużo dana osoba je. Ale tak na 6 osób śmiało wystarczy. Pozdrawiam.

      Usuń
  23. Bede robić na święta poraz pierwszy, powiedzmy że to będzie jedno z wielu dań a spróbować musi go aż 12 osób. Także chyba będę potrzebiwac większego albo dwa. dziękuję za odpowiedź. 😊

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie wstawiłem do piekarnika :) myślę że będzie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Za 20min wyciągnę ładnie pachnie

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajnie napisane. Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  27. Robiłam ostatnio z pani przepisu i wyszedł cudny soczysty dzis robię znów
    A jeszcze lepiej smakuje królik z własnej chorowali

    OdpowiedzUsuń
  28. Super przepis i mięsko pyszne!!!dziękuję i serdecznie pozdrawiam 😉😉😉

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam dzisiaj królika z tego przepisu i smakował bajecznie, był wilgotny i miękki. Wcześniej był mrożony, a przed włożeniem do piekarnika leżał 24h w przyprawach. Piekłam dłużej niż w przepisie. Masełko dało doskonały smak i sosik. Cebula super, pewnie następnym razem dołożę więcej. Królik 1,5kg wystarczył dla 4 osób. Chętnie wypróbuję inne przepisy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło się czyta takie komentarze. Dziękuję i cieszę się, że królik smakował. Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.