środa, 15 sierpnia 2012

Pieczony królik

                      Mięso z królika jest zdrowe i smaczne. U mnie królik pieczony.


czytaj dalej :

1 królik ( 2,6 kg )
2 cebule
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
kilka kawałeczków masła

Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski.
Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki.
Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą.
Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką.
Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę 150 stopni i czas na 60 minut.
Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni i dodatkowy czas 30 minut.
Po upieczeniu królik jest soczysty a mięso dobrze odchodzi od kości.
Podawać np. z ziemniakami i surówką ( u mnie była z papryki, pomidora i ogórka ).

11 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za przepis,jutro go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ;-) króliczek siedzi w marynacie i czeka na pieczenie ;-)
    pozdrawiamy z Opola ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis dziś przetestowany. Królik wyszedł świetny. Synek i mąż się zajadali :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Na wstepie - dziekuje za przepis .Nastepnie wszystkich formuowiczy prowadzacych dialogi i komentarze informuje ,ze czytajac Wasze wpisy - konalem ze smiechu . Trudno sie nie smiac czytajac takie oto komentarze . Cytuje :... "kruliczek siedzi w marynacie i czeka na pieczenie ".itd. Ludzie kochani . Czy Wy naprawde nie macie co robic a cudo technikio compem nazywane podnieca Was do granic wytrzymalosci ? Przypomina mi to czaty na polskich portalach internetowych , gdzie zjawiajcy sie czatownicy pol dnia witaja sie bardzo CIEPLUTKO , a drugie pol dnia bardzo MILUTKO przelewajac przy tym puste slogany, banaly i w konsekwencji pod koniec czatu nadal nic nie wiedzac o sobie .Podoba mi sie natomiast ,/ z charakteru / szefowa kuchni - mowa o wacpannie lub moscipannie Ewie . Widac ,jest to osoba bardzo asertywna , konkretna i rzeczowa . pozdrowienia dla pani Ewy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Marco dziękuję za tak obszerny komentarz i miłe słowa pod moim adresem.

      To, że ktoś pisze zdrobniale chociażby pod moimi przepisami nie razi mnie bo każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania czy napisania opinii czy też komentarza.

      Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do częstszych odwiedzin :)

      Usuń
  6. Wszystko fajnie, tylko jak można prowadzić kanał kulinarny i używać takich rzeczy jak "łyżka przyprawy do kurczaka". Czyli rozumiem u Ciebie w kuchni rządzi glutaminian sodu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całym szacunkiem ale to jest mój blog, na którym dzielę się swoimi przepisami. W tym przepisie jest 1 łyżeczka tej przyprawy a nie jak Pani pisze " łyżka ". Na taką ilość królika jedna łyżeczka takiej przyprawy to chyba nie zbrodnia ? Swoją drogą jest masa popularnych blogów z przepisami w których wykorzystuje się gotowe mieszanki przypraw i nikt się nie czepia. Pozdrawiam

      Usuń