niedziela, 6 października 2013

Pyszne żeberka na kapuście

                       Uwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1,3 kg żeberek ( z dużą ilością mięsa )
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 solidne garście suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • ok 800 ml dowolnego bulionu
  • 1 łyżka przyprawy Małgosi
  • 1 czubata łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 2 szczypty cukru

Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić. Kapustę ugotować i odcedzić. Cebule i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki między kośćmi. Do garnka lub na patelnię wlać kilka łyżek oleju, ułożyć żeberka i obsmażyć na złoto brązowy kolor z cukrem. Dodać cebulę i posiekany czosnek i czubrycę, sól i pieprz i chwilę smażyć. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem prawie do miękkości żeberek. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Kapustę pokroić, dodać grzyby, przyprawę Małgosi i wymieszać a następnie ułożyć w naczyniu. Na kapustę ułożyć żeberka i zalać powstałym sosem. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić je do piekarnika. Nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 45 minut. Po zapieczeniu żeberka z kapustą podawać np. z pieczywem.

4 komentarze:

  1. Kurcze nigdy nie robiłam a wygląda mega apetycznie. Dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja takie mięcha robię bo bardzo lubimy. Niestety danie jest kaloryczne, ale trudno się oprzeć temu co dobre :)

      Usuń