niedziela, 21 grudnia 2014

Pierogi z grzybami kapustą i otrębami

                                Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje z wałkiem. Moje są już zamrożone i w wigilię będą podsmażone, idealne do barszczyku.

rozwiń i czytaj dalej :


FARSZ :
400 g kapusty kiszonej
2 solidne garście suszonych grzybów ( dowolne )
1 duża cebula
4 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych
sól
pieprz
olej do smażenia

CIASTO :
3 szk mąki pszennej typ 450
1 jajko
1 żółtko
1/2 szk gorącej wody
2 szczypty soli


FARSZ :
Kapustę ugotować, przestudzić, pokroić.
Grzyby namoczyć w cieplej wodzie a potem ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać otręby oraz sól i pieprz i wymieszać farsz.

CIASTO :
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą, wbić jajko, dodać żółtko oraz wlać wodę i wyrobić ciasto.
Zakryć je miseczką na 10 minut.

Po upływie tego czasu wałkować cienki placek, dowolnym narzędziem w kształcie koła wycinać krążki, na środek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi.
Układać je na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały i potem gotować kilka minut od wypłynięcia w gotującej się wodzie z odrobiną soli i oleju.
Pierogi możne podać z barszczykiem. na Wigilię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...