sobota, 18 listopada 2017

Pasztet z królika i łopatki

Domowe wyroby to w tych czasach najlepsze rozwiązanie.
W sklepach jest bardzo duży wybór różnych wędlin czy pasztetów.
Niestety czytając skład tych wyrobów na etykietach włosy stają dęba.
Domowy pasztet idealnie zastąpi te sklepowe a są o wiele zdrowsze i smaczniejsze.


1 królik ( 1,5 kg ) + wątróbka z królika
500 g tłustej łopatki wieprzowej
2 cebule
2 bułki ( po 100 g )
3 jajka
3 ząbki czosnku
1 l wody
2 łyżki smalcu
do smaku :
sól
pieprz
majeranek
cząber

dodatkowo :
2 łyżki bułki tartej

Królika podzielić na porcje.
Smalec roztopić w garnku.
Do garnka włożyć kawałki królika i podsmażyć.
Potem dodać łopatkę i cebulę i też podsmażyć, pod koniec dodać ząbki czosnku.
Gdy mięso się podsmaży wlać do garnka wodę, dodać trochę soli i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, na chwilę przed końcem duszenia dodać wątróbkę.
Gdy będzie miękkie wyjąć je z garnka razem z cebulą, czosnkiem i wątróbką, przestudzić i obrać królika z kości.
W wywarze z duszenia mięsa namoczyć bułki.
Wszystkie mięsa i cebule z czosnkiem zmielić na najdrobniejszym sitku.
Potem dodać jajka i pozostałe przyprawy i wymieszać masę na pasztet, którą następnie rozdzielić do foremek.
Wierzch posypać bułką tartą i wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pasztet 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić pasztety.
Przechowywać w lodówce.
Pasztet można zamrozić.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.