niedziela, 30 grudnia 2012

Filet z serem, pomidorami i szczypiorem

                        I kolejna wariacja smaków. Filecik z farszem panierowany i smażony to coś co chyba każdemu posmakuje. Zaletą takich kombinacji jest to, że zawsze możemy dać inny i w innych kolorach oraz smakach farsz.

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka ( spore )
  • 200 g żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6 połówek suszonych pomidorów ( w oleju )
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki sosu serowego
  • sól do smaku ( do jajek )
  • pieprz kolorowy do smaku ( do jajek )
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć i osuszyć. Każdy z nich rozkroić na jak największe płaty po czym posolić i oprószyć pieprzem. Do miski zetrzeć ser, posiekać szczypior i pokroić pomidory i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na każdy płat fileta rozłożyć po połowie farszu i zawinąć w rolady. W misce rozmieszać wybite jajka z sosem serowym, odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać tyle oleju aby rolady po włożeniu były prawie do połowy przykryte. Rolady obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. Rolady smażyć po kilka minut na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu na chwilę rolady zostawić aby odpoczęły i pokroić. Podawać jako danie obiadowe z dowolnymi dodatkami lub na zimno, ale wtedy pokroić w cieńsze plastry.

sobota, 29 grudnia 2012

Domowy chleb na zakwasie

                          Do zakwasu na chleb przymierzałam się kilka razy i za każdym razem kończyło się fiaskiem. Jak się okazało wszystko robiłam jak należy a ja myślałam, że zakwas się po prostu zepsuł. I w końcu się zawzięłam, zrobiłam zakwas według Edytaha, którą znam z jednej ze stron i oto mam swój zakwas na chleb. Według zaleceń karmię go i dbam o niego. Zakwas pięknie się sprawuje i oto pierwszy efekt wypieku z zakwasem żytnim.

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 l letniej wody
 PRZYGOTOWANIE:
Do jednej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i zakwas i wymieszać. Do drugiej miski wsypać wszystkie mąki, sól oraz zioła i paprykę. Do sypkich składników wlać zaczyn wodny i wyrobić ciasto. Następnie dodać olej i wrobić go w ciasto. Wyrobione oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40-50 minut. Dwie podłużne foremki keksowe wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i przełożyć do foremek. Zakryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstawić foremki z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-50 minut. Po upływie 30 minut temperaturę zmniejszyć o 10 stopni. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Podawać z dowolnymi dodatkami. Chleb przed upieczeniem można posypać ulubionymi ziarnami ( u mnie domownicy nie lubią więc upiekłam chleb bez dodatków ).

piątek, 28 grudnia 2012

Potrawka z żołądków drobiowych

                                  I czas na moje kochane żołądki drobiowe. Po prostu je uwielbiam i często przygotowuję z nich coś pysznego. I to danie takie właśnie jest : potrawka z makaronem -  pycha :)

  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 szk groszku z marchewką ( z puszki )
  • 5 papryczek czerwonych nadziewanych serkiem
  • 60 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 1/4 szk sosu tajskiego chili słodko pikantnego
  • 3/4 szk wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 4 - 5 łyżek oleju
 PRZYGOTOWANIE:
Żołądki dokładnie umyć i osuszyć. Cebulę po obraniu pokroić w półplasterki, cukinię na cztery paski a następnie w plastry. Pomidory i papryczki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć, po czym dodać cebulę i cukinię i dalej smażyć do zrumienienia. Gdy te składniki się podsmażą dodać pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki oraz sos chili, wodę i przyprawy. Dusić pod przykryciem do miękkości żołądków. Na koniec dodać odcedzony groszek z marchewką i zagotować. Podczas duszenia zrobi się z serka kremowy sos, więc nie będzie potrzeby go dodatkowo zagęszczać. Podawać np. z makaronem.

Antygrypka

                        A teraz coś na zdrowie. Sezon grypowy mamy w pełni, warto więc napić się zdrowej miksturki. Ja nazywam ją antygrypka. Wiem, że nie każdy lubi takie wynalazki ( ja do takich osób należę ), ale jak mój mąż się przeziębi to Mu serwuję antygrypkę. Taka mieszanka pomaga.

  • 250 ml mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  •  
  •   PRZYGOTOWANIE:
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zmiksować i wrzucić do małego rondelka. Wlać mleko i zagotować po czym gotować około 2 - 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia lekko przestudzić aby mleko było ciepłe ale nie za gorące. Dodać miód i całość bardzo dokładnie wymieszać i od razu wypić.

czwartek, 27 grudnia 2012

Makaron międzybrodzki

                              Dostałam do przetestowania makarony międzybrodzkie. Pierwsze opakowanie wykorzystałam do zupy pomidorowej. Makaron ogólnie jest smaczny, 4 jajeczny a to jest na plus, ale surowy się kruszy. Nie wiem czy jest to wynikiem złego transportu ( bo się połamał ) czy ten makaron po prostu taki jest. Jak dla mojej rodziny makaron ma jedną wadę : za małe opakowanie.

Niebawem wynik testu z kolejnego rodzaju makaronu międzybrodzkiego.

Surówka z kiszonej kapusty z kiełkami

                           Surówka z kiszonej kapusty najlepiej smakuje do ryby lub gulaszu. Przynajmniej ja tak lubię. Z dodatkiem kiełków jest jeszcze smaczniejsza a przede wszystkim zdrowsza, bo kiełki mają bardzo dużo witamin.

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 25 g kiełków brokuła
  • 25 g kiełków rzodkiewki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • cukier do smaku
  • 60 ml oleju
  PRZYGOTOWANIE:
Jeżeli kapusta ma dużo soku to lekko ją odcisnąć i pokroić po czym wrzucić do miski. Marchewkę i cebulę obrać, umyć i cebule pokroić w kostkę a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać i dodać do kapusty razem z marchewką i cebulą. Następnie dodać kiełki i przyprawy do smaku oraz olej i wymieszać surówkę. Podawać po około 10 minutach, ewentualnie jeszcze doprawić.

niedziela, 23 grudnia 2012

Krokietowe roladki

                      A to są niby zwykłe krokiety z kapustą i grzybami a jednak inne. Tradycyjnie krokiety panieruje się i smaży. Te krokieciki zapiekłam w piekarniku. Pyszne do czerwonego barszczyku lub same. Niestety usunęłam oryginalne zdjęcie i wkleiłam z nickiem jaki mam na stronach kulinarnych. Tak więc zdjęcie jest mojego autorstwa ( nie przywłaszczone ).

  • NA NALEŚNIKI
  • 500kg mąki
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • FARSZ
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 1 kg grzybów gotowanych i drobno pokrojonych
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • dodatkowo 1 jajko
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Kapustę ugotować. Grzyby oczyścić, drobno pokroić i ugotować. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Składniki na naleśniki dokładnie rozmieszać na jednolitą masę. Smażyć naleśniki bez polewania tłuszczem patelni, gdyż w cieście jest już olej. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Na patelni smażymy ugotowane grzyby i cebulę i dodajemy do kapusty. Doprawimy do smaku solą i pieprzem. Na usmażone naleśniki kłaść po czubatej łyżce stołowej farsz,rozsmarować po powierzchni naleśnika i zwinąć w roladę. Rolady układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je rozmąconym jajkiem. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy 15-20 minut.

Koperkowy śledzik

                           Co prawda te śledziki robiłam na Wielkanoc, ale z powodzeniem mogą być też na Wigilię. Bo przecież Wigilia bez śledzi to nie Wigilia, przynajmniej dla mnie. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, a te ze świeżym koperkiem i pieczarkami są też pyszne.


6 matiasów
4 pieczarki
10 malutkich cebulek
2 łyżki posiekanego koperku
150 ml oleju
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego


Matiasy wymoczyć i pokroić ukośnie w paski.
Cebulki obrać i pokroić na ćwiartki, dodać do śledzi.
Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.
Posiekany koperek, olej, pieczarki i pieprz również dodać i wszystko wymieszać
Gotowe śledzie odstawić na 2 godziny aby smaki się przegryzły.

sobota, 22 grudnia 2012

Sernik gotowany

                       A teraz coś dla lubiących serniki a nie lubiących piec czyli sernik gotowany. Sernik jest łatwy do zrobienia, nie ma ryzyka że się nie uda. Oczywiście masy trzeba pilnować aby się nie przypaliła, ale każdy sobie z taką wersją poradzi. Smakuje jak prawdziwy sernik - jest smaczny.


1 kg mielonego półtłustego twarogu
4 jajka
1 szczypta soli
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1/2 szk cukru pudru
1/2 szk cukru
200 g masła
1 budyń waniliowy
1/2 szk mleka
500 g herbatników typu petitki
Polewa :
50 g masła
4 łyżki mleka
1/2 szk cukru
1 czubata łyżka kakao
70 g mlecznej czekolady
Dodatkowo :
biała posypka do ciast
kolorowa posypka do ciast

Przygotować wszystkie składniki na sernik, blachę do ciast o wymiarach 23 x 33 cm, oraz niezbędne naczynia.
Białka oddzielić od żółtek i umieścić osobno w miskach.
Do żółtek wsypać oba cukry i cukier waniliowy, dodać masło o pokojowej temperaturze i dobrze utrzeć.
Następnie dodawać porcjami twaróg i dokładnie utrzeć masę serową.
Białka dokładnie ubić z solą na sztywną pianę po czym dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do garnka, włączyć ogień i zagotować od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło.
W mleku wymieszać budyń i wlać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszać i zagotować.
Blaszkę dno blaszki wyłożyć podwójną warstwą ciastek, wylać połowę masy, wyrównać i ułożyć jedną warstwę herbatników.
Na herbatniki wylać resztę masy, wyrównać powierzchnię i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.
Sernik zostawić do wystudzenia.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając oraz mieszając doprowadzić do wrzenia.
Polewę lekko przestudzić i wylać ją na sernik.
Na koniec posypać dowolnie posypką i po schłodzeniu polewy na serniki wstawić blachę z zawartością do całkowitego ścięcia się sernika.
Kroić między ciastkami.

Sałatka śledziowa

                           Na Wigilię idealna sałatka śledziowa. Ekspresowa w przygotowaniu i smaczna. Potrzebujemy kilka składników i efekt murowany. Sałatka nadaje się nie tylko na Wigilię.

  • 4 płaty śledziowe w oleju klikklik
  • 2 łyżki cebulki ze śledzi w oleju
  • 3 połówki suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 małej czerwonej papryki klik
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki klik
  • sól morska do smaku
  • 1 szczypta cukru
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 2 łyżki oleju ryżowego
 sposób przygotowania :
Śledzie pokroić na paseczki, cebulę odsączyć z oleju. Ogórki pokroić na półplasterki, paprykę i pomidory na paseczki a kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku i wymieszać. Wstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.





Życzenia świąteczne

                             Kochani wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Z tej okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych, pogodnych, spokojnych a przede wszystkim smacznych Świąt. 


 Życzę  Wam wszystkim i Waszym bliskim
wesołych Świąt oraz wspaniałych chwil w ciepłej rodzinnej atmosferze, moc uśmiechów, samych pyszności na
wigilijnym stole, super prezentów i wyjątkowego Sylwestra, a także
wszystkiego co najlepsze
w Nowym Roku 2013. 

Ewa

Łosoś w ziołach

                           Tak przygotowany łosoś jest smaczny i soczysty. Masełko ziołowe nadaje mu fajnego ziołowego aromatu i smaku. Najlepsze są oczywiście świeże zioła.


1,5 kg fileta z łososia ze skórą
1 kostka masła
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia

przygotowanie :
Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na 8 części.
Masło wyłożyć z lodówki aby zmiękło.
Filet posolić, odstawić na 30 minut.
W międzyczasie gdy masło jest miękkie dodać do niego zioła i dokładnie wymieszać.
Uformować w kostkę i ponownie wstawić do lodówki.
Pokrojone filety podsmażyć na oleju skórą do dołu.
Podsmażone łososie ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do dołu, popieprzyć i na wierzch położyć po kawałku ziołowego masła.
Tak przygotowane filety zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

czwartek, 20 grudnia 2012

Strucla z makiem i owocami

                                   Kiedyś uważałam, że trudno jest upiec struclę makową. Teraz mam na ten temat inne zdanie. To moja kolejna strucla z dodatkiem jabłek i gruszek. Owoce nadają większej soczystości a ja lubię wilgotne ciasta. 

  • Ciasto
  • 700 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 jajka ( małe )
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 1/2 szk jogurtu naturalnego typu greckiego
  • Masa
  • 900 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 duże jabłko
  • 2 gruszki
  • 3/4 szk rodzynek
  • Lukier
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka glukozy
  • Dodatkowo
  • kolorowa posypka do ciast 


  • PRZYGOTOWANIE:
    Mąkę przesiać do miski i wkroić do niej zimne masło. Drożdże wymieszać z cukrem i mieszać je do uzyskania płynnej konsystencji. Białka oddzielić od żółtek. Do mąki wlać drożdże, dodać żółtka i jogurt i wyrobić gładkie ciasto. Jabłko i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Masę makową wyłożyć do miski lub garnka, dodać starte owoce i rodzynki i wymieszać masę. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki o długości blaszki z wyposażenia kuchenki.

    Dwa białka rozbełtać i posmarować nimi placki ( dwa białka można zamrozić ). Na placki rozłożyć po połowie masy i rozsmarować ją po cieście. Następnie ciasto z masą zwinąć w rolady i zawinąć każdą w papier do pieczenia. Jeśli chcemy uniknąć popękania zawinąć ciaśniej.

    Strucle piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu strucli wystudzić je. Cukier puder, glukozę i sok wymieszać i tak przygotowanym lukrem polać makowce. Na koniec posypać je posypką.

Sałatka jajeczna z porem i ...

                                 Sałatka jajeczna na szybko. Wystarczy ugotować jajka, wrzucić kilka składników i mamy smaczną sałatkę a przede wszystkim zdrową.
Do tej sałatki można dodać kilka płatów śledzi i będziemy mieli idealną sałatkę na Wigilię.

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g pora ( biała część )
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • 5 ogórków konserwowych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 - 5 łyżek majonezu
 PRZYGOTOWANIE:
Pora pokroić na 2-3 cm długości paseczki. Ugotowane jajka obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy następnie fasolę wyłożyć na durszlak i przepłukać wodą. Ogórki pokroić wzdłuż na cztery części a następnie posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać kiełki i majonez oraz sól i pieprz i wymieszać sałatkę. Podawać po około 30 minutach gdy smaki się przegryzą a por zmięknie.

Golonka na kiszonej kapuście

                               Golonka to kaloryczna potrawa, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na mały grzeszek. Golonka pieczona w kapuście kiszonej to super jedzonko zwłaszcza zimą.

  • 2 tylne golonki ( każda po 1,2 kg )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 3/4 szk smalcu ze skwarkami i cebulą
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3 szczypty ostrej papryki
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem. Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką. Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut. Podawać na gorąco.

środa, 19 grudnia 2012

Schab z kurkami i cukinią

                                Schab, kurki i cukinia to super połączenie smaków. Poszperałam w zamrażarce i wykorzystałam przedostatni pakiecik kurek. No i teraz trzeba będzie znowu długo czekać na pojawienie się ich w lesie. A schabiki wyszły super. Można takie z powodzeniem zrobić na świąteczny obiad.

  • 400 g schabu bez kości
  • 1 szk blanszowanych kurek ( użyłam rozmrożonych )
  • 1/2 małej cebuli
  • 150 g cukinii
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Na patelnie wlać 4 łyżki oleju, wrzucić rozmrożone kurki i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kurek i dalej smażyć. Następnie dodać startą na tarce cukinię, dodać sól i pieprz i chwile jeszcze smażyć. Na koniec przygotowania farszu dodać bułkę tartą i wymieszać aby bułka wchłonęła powstały sok. Schab po umyciu pokroić na trzy części w następujący sposób : pierwsze nacięcie schabu powinno być do błony a potem kroić schab do końca. Tak pociąć schab na trzy podwójne kotlety. Każdy kawałek schabu oprószyć solą i rozłożone rozbić tłuczkiem do mięsa. Na środek każdego płata mięsa nałożyć po porcji farszu i założyć wystające boki składając je jeden na drugi. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem oraz mlekiem. Kotlety panierować w bułce tartej, potem w jajku i ponownie w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.

wtorek, 18 grudnia 2012

Świąteczne upominki

                                 Dziś i wczoraj spotkała mnie bardzo miła świąteczna niespodzianka. Dostałam piękne kartki i produkty od Kotanyi i Polska Gotuje. Za życzenia i prezenciki ślicznie dziękuję i również życzę Kotanyi i Polska Gotuje samych radosnych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
                                A produkty oczywiście wylądują w potrawach i wypiekach.

Upominek od Kotanyi :


A ten od Polska Gotuje :



                                                                       Jeszcze raz dziękuję za upominki i życzenia :)

Jajeczna alla pizza

                             Na śniadanie super pomysł. Odmienione jajka w kolorowej wersji w formie pizzy. Do tego pyszne chrupkie pieczywko. A pieczywko mam dzięki firmie Granex i mogę je zajadać. Co prawda zapas już się kończy ale warto poszperać w sklepach i sobie takie pieczywko kupić.

  • 5 jajek
  • 2 kabanosy dębowe
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 2 szczypty czosnku granulowanego
  • 2 łyżki masła
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Na patelni roztopić masło. Kabanosy pokroić na plasterki i wrzucić na patelnię po czym podsmażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka a paprykę w kostkę. Po pokrojeniu dodać do kabanosów i dalej smażyć aż cebula będzie zeszklona. Doprawić przyprawami i przemieszać. Jajka wybić do miski, mocno rozbełtać i wylać na podsmażone składniki. Patelnie zakryć pokrywką i smażyć kilka minut do momentu aż jajka się zetną. Gdy będą gotowe zdjąć pokrywkę, zdjąć patelnię z ognia. Na patelnię położyć duży talerz i uważając aby się nie poparzyć odwrócić na drugą stronę. Jajeczna alla pizza znajdzie się na talerzu. Podawać na gorąco ale również dobrze smakuje na zimno.

sobota, 15 grudnia 2012

Smażona marynowana flądra

                      A to propozycja na prostą, soczystą i smaczną flądrę. W Wigilię taką flądrę z powodzeniem możemy podać na ciepło. Ale oczywiście jest to propozycja nawet na co dzień. Ryb nigdy dość.


6 tuszek flądry
1 szk zimnej przegotowanej wody
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
4 łyżki sosu teryiaki
4 łyżki sosu ostrygowego
1/2 łyżeczka soli
mąka do obtaczania
olej do smażenia

sposób przygotowania :
Tuszki flądry dokładnie umyć i usunąć ewentualne nieczystości.
Ułożyć je w pojemniku próżniowym ( jeśli nie mamy takiego wystarczy użyć miski i folii spożywczej ).
W rondelku umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać je.
Gotowym płynem zalać rybę, przykryć pokrywką i odessać powietrze.
Pojemnik z rybą wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Od czasu do czasu potrząsnąć pojemnikiem aby ryba na górze też pokryła się marynatą.
Po odpowiednim czasie wyjąc rybę z zalewy, odsączyć ją na ręczniku papierowym.
Na patelni mocno rozgrzać olej i kłaść obtoczone tuszki flądry.
Smażyć z obu stron po około 5 minut.
Podawać z pieczywem lub frytkami.

Gęś pieczona

                              Gęsina to drób, który nie co dzień gości na naszych stołach. Jeżeli nie mamy możliwości spożywania jej często to warto przygotować ją chociaż na Święta. Pieczona gąska jest pyszna, ale tłuszczu jaki się wytapia nie należy wylewać bo jest wartościowy. Gęś najlepiej nabyć ze sprawdzonego źródła i wiejskiego chowu. Ja tę gąskę miałam od cioci, która ma swój drób, więc jak najbardziej z pewnego źródła.


1 gęś ( moja miała 4 kg )
1 łyżka soli morskiej
3 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka granulowanej cebuli
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
5 łyżek sosu sojowego jasnego

sposób przygotowania :
Gęś umyć i osuszyć.
Wszystkie przyprawy wymieszać i tak przygotowaną mieszanka natrzeć dokładnie całą gęś.
Chwilę masować, środek gęsi też natrzeć przyprawami.
Gęś włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia ułożyć gęś w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 3 godziny ( czas pieczenia zależy od wielkości gęsi ).
W trakcie pieczenia podlewać dość często wytopionym tłuszczem.
Po upieczeniu tłuszcz można zlać do słoiczków i schłodzić.
Uzyskamy aromatyczny smalec do smażenia.

czwartek, 13 grudnia 2012

Ciasteczka cudaczki

                         była czekolada na gorąco to czas na coś do czekolady. Zrobiłam przegląd szafek i wyczarowałam z tego co znalazłam ciasteczka cudaczki. Warto od czasu do czasu zrobić taki remanent bo ciasteczka wyszły smaczne.

  • 30 g migdałów ( użyłam ze skórką i bez )
  • 50 g suszonych daktyli
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej ( suszonej drobno krojonej )
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany ( 12% )
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • cukier puder
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Do miski robota wsypać płatki kukurydziane, migdały czekoladę i daktyle. Chwilę miksować potem dodać jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i masło i zmiksować aż składniki się połączą. Potem wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksować. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat i jeszcze trochę wyrobić ciasto. Na talerz wysypać cukier puder. Z ciasta odrywać kawałki większe od orzecha włoskiego, formować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze. Obtoczone układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Za pomocą np. szklanki spłaszczyć ciasteczka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu dodatkowo oprószyć cukrem pudrem

Czekolada na gorąco z bitą śmietaną

                       A to coś na rozgrzewkę, na poprawę humoru i dla łasuchów. Pyszna, gorąca czekolada z bitą śmietaną. Uczta dla podniebienia.

  • 125 ml mleka
  • 2 szczypty cynamonu
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 szczypty cukru waniliowego
  • czekoladowa posypka do ciast
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    W rondelku podgrzać mleko razem z cynamonem. Wrzucić do ciepłego mleka i dokładnie wymieszać aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Czekoladę ponownie wymieszać, wlać do wysokiej szklanki na na nią wycisnąć za pomocą dekoratora lub woreczka foliowego bitą śmietanę. Na koniec posypać czekoladową posypką.

środa, 12 grudnia 2012

Cytrynowo jabłkowy biszkopt z cynamonem

                            Ciasto na szybko, ciasto bardzo proste. Taki zwykły biszkopt z jabłkami i nutą cynamonu i cytryny. Do herbatki lub kawki w sam raz.

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki suszonej skórki cytrynowej ( drobno krojonej )
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Dodatkowo :
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • Lukier :
  • 1/2 szk cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • biała posypka do ciast
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Jajka prosto z lodówki oddzielić,białka i żółtka osobno.W robocie z końcówką do ubijania piany ubić ją, następnie dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać aż piana będzie bardzo sztywna. Potem zmniejszyć obroty i dodać żółtka i delikatnie je połączyć a po chwili wsypać skórkę cytrynową. Obie mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Robot nastawić na najmniejsze obroty i nadal miksując dodawać po jednej łyżce mąki i mieszać aż się połączą. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką po czym wylać ciasto. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne specjalnym nożykiem i przeciąć je na połówki. Włożyć je do miski, dodać cynamon, brązowy cukier i mąkę i przemieszać aby sypkie składniki oblepiły jabłka. Trzy jabłka ułożyć w cieście koliście a jedno w środku. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.Po upieczeniu ciasto wystudzić. Składniki na lukier umieścić w miseczce i połączyć ze sobą mieszając. Lukrem polać ciasto i na koniec posypać posypką.

Filety po nocnych przejściach

                            Takie filety marynowałam całą noc w specjalnej marynacie. Fileciki wyszły soczyste, kruchutkie i smaczne.

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • 1/4 szk mleka
  • 1/2 szk sosu serowego
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 szk mąki
  • 1 szk bułki tartej
  • 3 szk płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka granulowanej cebulki
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć i osuszyć. Pokroić pod skosem wzdłuż na cienkie paski. Oprószyć je solą i pieprzem. W misce umieścić mąkę, włożyć do niej pokrojone filety i dokładnie je obtoczyć w tej mące. Do drugiej miski wbić jajka, dodać sos serowy, mleko i doprawić solą i pieprzem i dokładnie ubić trzepaczką. Do tak przygotowanej masy włożyć obtoczone w mące i otrzepane z jej nadmiaru filety. Wymieszać, zakryć miskę folią spożywczą i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć miskę z lodówki i przygotować panierkę. Płatki zmiksować, dodać do nich bułkę tartą i granulowaną cebulkę i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, filety wyjmować z marynaty i panierować w panierce. Smażyć filety z obu stron na złoty kolor. ( Jeśli zostanie nam trochę marynaty można usmażyć z niej omlet ).

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Jajka z szynką i szczypiorkiem

                          Na śniadanie lub kolację jajka nadziewane żółtkami, szynką i majonezem. Ładnie się prezentują w takiej formie. Czyli jajka nie muszą być nudne.


4 jajka
3 plastry szynki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku

Jajka ugotować na twardo, obrać.
Za pomocą specjalnego nożyka przeciąć na połówki.
Ze środka wyjąć żółtka i wrzucić do miseczki a białka ułożyć na talerzu.
Szybkę pokroić w drobniutką kostkę i dodać do żółtek.
Następnie dodać posiekany szczypiorek, majonez oraz przyprawy.
Żółtka rozgnieść i wszystko dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do białek i układać jajka np. na dywaniku  z pietruszki.

Krem z kalafiora i marchewki z kurkumą

                          Trochę zaniemogłam, bo dopadła mnie grypa i nie było mnie tu kilka dni. Czas nadrobić zaległości i serwuję dziś zupę krem z kalafiora, marchewki i kurkumy. Podana mocno gorąca rozgrzeje każdego zmarzlucha.


1 duża marchewka
1/2 dużego kalafiora
2 małe cebule
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy
500 ml bulionu warzywnego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
Grzanki :
5 kromek chleba tostowego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól do smaku
zioła włoskie do smaku
Dodatkowo :
jogurt naturalny typu greckiego

Na patelni roztopić masło z olejem.
Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz.
Chwilę smażyć następnie dodać przyprawy i smażyć grzanki aż uzyskają złoty kolor i będą chrupiące.
Gotowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Cebulę i marchewkę obrać i opłukać.
Kalafiora podzielić na różyczki.
W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojoną na kawałki cebulę.
Chwilę smażyć a w międzyczasie pokroić marchewkę w plastry i po chwili dodać do cebuli i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając.
Po kilku minutach dodać kalafiora i dalej smażyć około 5 minut.
Dodać kurkumę i smażyć 3 minuty.
Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości.
 

czwartek, 6 grudnia 2012

Kurczak na dwa sosy

                     Pałki z kurczaka marynowane w dwóch sosach : francuskim i musztardowo paprykowym. Soczyste i mięciutkie otoczone marynatą są smaczne. Podać je można z pieczywem albo ryżem i surówką.

  • 5 pałek z kurczaka
  • Marynata :
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu francuskiego
  • 3 łyżki sosu musztardowo paprykowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 szczypty pieprzu
  • 3 szczypty granulowanego czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Pałki umyć, osuszyć i wrzucić do woreczka przeznaczonego do żywności. Do tego woreczka dodać wszystkie składniki marynaty. Woreczek zawiązać i przez chwilę obracać woreczkiem z zawartością do momentu aż marynata pokryje kurczaka. Tak przygotowany pakunek wstawić do lodówki na dwie godziny. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną lub masłem. Do naczynia przełożyć palki razem z wytworzonym sosem, zakryć pokrywą i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-45 minut. Pałki po upieczeniu można podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką.

wtorek, 4 grudnia 2012

Rolady gajowego

                                Przepis na rolady gajowego to przepis sprzed dwóch lat. Jest to kolejny przepis, który znajdzie się na moim blogu, bo jak pisałam będą tu nowe i te sprzed założenia bloga. Może nie umieszczę tu wszystkich jakie zgromadziłam, ale te warte polecenia. I to właśnie jeden z nich.


składniki :
    * 1 kg łopatki wieprzowej
    * Na farsz:
    * 300g pieczarek
    * 100g świeżej papryki
    * 1 cebula
    * 1 łyżki bułki tartej
    * 1 ząbek czosnku
    * sól
    * pieprz
    * 5 łyżek oliwy
    * mąka do obtoczenia rolad
    * oliwa do smażenia
    * wykałaczki
    * 1 liść laurowy
    * 1 ziele angielskie
    * maggi

Etapy przygotowania
Łopatkę umyć, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa.
Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Na rozbite płaty mięsa nakładać farsz, zwijać rolady i spiąć wykałaczkami. Każdą roladę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony.Na tłuszczu na którym smażyły się rolady podsmażyć dodatkowo 1 małą cebulę i przełożyć do garnka, w którym będą się dusiły rolady.
Przełożyć rolady do garnka, zalać wodą, dodać liść, ziele i maggi i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą, zagotować.

Gwiazdki miodowo cynamonowe

                                  Ciasteczka z nutką cynamonu i miodu możemy wykonać razem z dziećmi. Nasze pociechy mają frajdę a my pomoc przy ciasteczkach.  Takie ciasteczka świetnie się sprawdzą zamiast tradycyjnych pierniczków.

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka drobnej skórki pomarańczowej ( suszonej )
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 5 łyżek naturalnego miodu ( użyłam półpłynnego )
  • 150 g margaryny Kasia
  • Lukier :
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • biała i czekoladowa posypka do ciast
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Wszystko posiekać, następnie dodać resztę składników na ciasteczka i zagnieść je na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 10-15 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwinąć je z folii i rozwałkować na placek około 3-5 mm podsypując mąką. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia a piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni. Z płata ciasta wycinać za pomocą foremki w kształcie gwiazdek ciasteczka i układać je na blasze. Wycięte ciasteczka z blachą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w zależności od piekarnika. Ciasteczka po upieczeniu wystudzić. Cukier puder utrzeć na lukier z sokiem z cytryny, gdyby był za gęsty dodać odrobinę soku i wymieszać. Lukier powinien być półpłynny. Za pomocą woreczka nanieść lukier na ciasteczka i na koniec posypać je posypka białą i czekoladową.


Surówka na zdrowie

                          Idealna surówka na obiad do mięs. Z dostępnych w sklepach składników jest smaczna i pełna witamin.

  • 250 g kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli ( dużej )
  • 50 g kiełków brokuła
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 dużej marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • cukier do smaku
  • 1/5 szk oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Cebulę, czosnek i marchewkę obrać. Kapustę posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, z papryki po umyciu usunąć gniazdo nasienne. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę pokroić na paseczki następnie marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa na surówkę wrzucić do miski, dodać wszystkie przyprawy do smaku i wymieszać. Surówkę podawać po około pięciu minutach.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Śledzik cytrynowo majerankowy

                             Dziś jeden z moich starszych przepisów, a jest to przepis na śledzie z cytryną i majerankiem. Śledzie takie można podać w nietypowy sposób. Mianowicie w kieliszku do wina. Taki prosty i niecodzienny sposób na podanie śledzi.

6 płatów śledzi alla matias
1 duża cebula
sok z jednej cytryny
2 szczypty pieprzu cayenne
3 szczypty pieprzu cytrynowego
1 łyżka majeranku
1/2 szk oleju ryżowego

Śledzie wymoczyć kilka razy zmieniając wodę.
Pokroić je w kostkę i wrzucić do miski.
Cebulę obrać, umyć i również pokroić w kostkę.
Dodać pozostałe składniki, majeranek rozetrzeć w dłoniach.
Gotowe śledzie przełożyć np. do słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.
Najlepiej smakują po około 2-3 dniach.

Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami

                             Uwielbiam paszteciki z grzybami lub grzybami i kapustą. Takie domowe paszteciki są najlepsze. Do tego czerwony barszczyk i mamy super propozycję nie tylko na święta.

  • Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 2 jajka
  • 1/3 szk gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 250 g margaryny
  • Farsz
  • 100 g suszonych grzybów ( dowolnych )
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Suszone grzyby namoczyć i ugotować. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić po czym dodać do cebuli i dalej smażyć około 5 minut. Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać bułkę tartą i doprawić do smaku. Białka oddzielić od żółtek, białka rozbełtać.

    Drożdże rozmieszać z cukrem aż będą płynne. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Następnie dodać śmietanę, sól, żółtka oraz drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki nie za cienkie. Posmarować je białkiem.

    Wzdłuż każdego placka na środku rozłożyć po połowie farszu. Założyć jeden bok na farsz a następnie założyć drugi bok i cały rulon położyć łączeniem pod spód. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe rulony kroić pod skosem na nie za szerokie kawałki i układać je na blasze zachowując odstępy. Paszteciki posmarować białkiem. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni piec paszteciki przez 25 minut.
     

Filet z biało zielonym farszem

                     Uwielbiam piersi z kurczaka z nadzieniem. Często są to przeróżne kombinacje. Takie filety można jeść na gorąco jak i na zimno.

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka ( spore )
  • 3-4 jajka
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • Farsz :
  • 100 g sera w kostkach typu feta ( z ziołami )
  • 25 g kiełków brokuła
  • 1 czubata łyżka kaparów z zalewy
  • 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • płatki chili do smaku
  • Dodatkowo :
  • 2 szk zmiksowanych płatki kukurydziane do panierowania
  • 1/2 szk bułki tartej do panierowania
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przez każdy filet zrobić nacięcie tworząc kieszeń. Wierzch filetów oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane filety odstawić na 15 minut. Do miseczki wrzucić odsączone kostki sera i widelcem je rozgnieść. Następnie dodać kiełki, szczypior i kapary oraz doprawić pieprzem i chili. Farszu nie solić bo kapary i ser są wystarczająco słone. Wymieszać farsz, podzielić go na dwie części i napełnić nim filety. Zmiksowane płatki wymieszać z bułką tartą, jajka rozbełtać z odrobiną soli i przygotować mąkę. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Każdy napełniony filet obtoczyć dokładnie w mące, potem zanurzyć w jajku i na koniec panierować w płatkach i lekko docisnąć. Filety smażyć z obu stron na nie za mocnym ogniu na złoty kolor z obu stron. 



niedziela, 2 grudnia 2012

Strucla makowo jabłkowa

                           Kiedyś myślałam, że makowiec to wyższa szkoła jazdy. I strasznie się pomyliłam, bo wcale nie jest trudny do zrobienia. A domowy to po prostu bajka. Co prawda użyłam gotowej masy makowej, ale wyszło naprawdę super. Wilgotny makowiec i do tego kawka lub herbatka, hmm po prostu pycha. Na Boże Narodzenie jak znalazł.

  • 350 g gotowej masy makowej
  • 1 duże soczyste jabłko
  • Ciasto
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka ( małe )
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g margaryny Kasia
  • 1/4 szk gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • Lukier
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka przegotowanej zimnej wody
  • Dodatkowo
  • różowy błyszczący cukier
  • żółte gwiazdki cukrowe
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Drożdże umieścić w miseczce i zasypać cukrem. Masę makową umieścić w misce i na tarce o grubych oczkach zetrzeć do masy umyte jabłko ( razem ze skórką ) i wymieszać. Po chwili zrobią się płynne i wtedy wymieszać je. Do miski wsypać mąkę. Do mąki wrzucić pokrojoną i mocno schłodzoną margarynę. Za pomocą noża lub specjalnej siekaczki posiekać składniki.

    Białka oddzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać rozpuszczone drożdże, śmietanę i żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Na stolnicy lub blacie położyć ciasto, podsypać mąką aby się nie przykleiło do podłoża i rozwałkować w miarę równo na prostokąt. Białka rozbełtać i posmarować nim płat ciasta.

    Na ciasto wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować ją po cieście. Zawinąć ciasto w rulon, łączeniem do dołu, końce też lekko podwinąć pod spód. ( teraz najlepiej struclę zawinąć w papier do pieczenia wtedy strucla nie pęknie w trakcie pieczenia. Ja o papierze zapomniałam i jak widać moja strucla popękała ).

    Blachę z wyposażenia kuchenki oprószyć mąką, ułożyć na nią struclę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Po upieczeniu struclę wystudzić na kratce. Cukier puder, sok i wodę połączyć i gotowym lukrem posmarować ciasto. Na sam koniec posypać różowym cukrem i gwiazdkami.

Kotlet w panierce kukurydziano bułkowej

                                  Niby prosty panierowany kotlet z karkówki a jednak inny. Jajka wymieszałam z sosem musztardowo paprykowym co świetnie podkreśliło smak kotletów. Dodatkowo sos ten świetnie nadaje się do mies na zimno lub różnych przekąsek.

  • 3 plastry karkówki ( po około 150-200 g )
  • sól zmiękczająca do mięs
  • 3 - 4 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 6 łyżek sosu musztardowo paprykowego
  • 1 szk bułki tartej
  • 2 szk płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę umyć i osuszyć. Każdy płat mięsa rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą zmiękczającą i pieprzem. Zostawić na pięć minut. Jajka wybić do miski, dodać sól i sos musztardowo paprykowy i wszystko dokładnie wymieszać. Płatki kukurydziane zmielić w rozdrabniaczu ale tak aby nie były za miałkie. W misce wymieszać zmiksowane płatki z bułką tartą i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć w mieszance bułki i płatków, potem zanurzyć w jajkach i ponownie obtoczyć w mieszance płatków lekko dociskając. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Zupa grochowa z nutką fasoli

                               Z racji tego, że mój mąż i młodszy synek ma długie zęby na zupy to rzadko goszczą one na moim stole. Ale jak już ugotuje to muszą być smaczne. Do zupy grochowej dodałam trochę fasoli i wyszła pyszna zupa grochowo fasolowa.

  • 2 wędzone kości karkowe
  • 3 l wody
  • 500 g grochu łuskanego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 500 - 600 g ziemniaków
  • 3 spore marchewki
  • 1 pietruszka ( korzeń )
  • mały kawałeczek selera
  • 2 - 3 łyżki majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kucharek w płynie do smaku
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Wodę wlać do garnka i zagotować. Wsypać groch, dodać ziele i liść i gotować prawie do miękkości. Po około 30 minutach włożyć do gotującego się grochu wędzone kości. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Pietruszkę i seler zetrzeć na tarce a marchew i ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy kości są miękkie, wyjąć je i po przestudzeniu obrać i mięsko z kości wrzucić z powrotem do garnka. Następnie dodać warzywa, czosnek przecisnąć przez praskę i chwilę gotować. Dodać roztarty w dłoniach majeranek i wszystkie przyprawy i gotować zupę do miękkości warzyw. Fasolę przełożyć razem z zalewą do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmiksować po czym dodać do zupy. Ewentualnie zupę jeszcze doprawić i zagotować po dodaniu fasoli.